Παύλος Κικριλής: "Η φιλοσοφία μας σαν συγκρότημα ξεκίνησε με τη φιλοσοφία των στίχων που επιλέγαμε και με τον τρόπο της σύνθεσης και ενορχήστρωσης".

 1. Τι σας ώθησε να καταγράψετε την ιστορία των Τερμιτών; Υπήρχε κάτι που σας βάραινε και θέλατε να μοιραστείτε;



Πάμε αρκετά χρόνια πίσω όταν κάποια στιγμή αποφάσισα να αποτυπώσω την περίοδο της ζωής μου που αφορούσε τη σχέση μου με αυτή τη παρέα που λέγεται Τερμίτες … ο κύριος σκοπός ήταν να μείνει κάτι γραμμένο για να έχουν να διαβάζουν τα παιδιά μου τις περιπέτειες που περάσαμε, τις δύσκολες στιγμές, τις ανέμελες, τις πετυχημένες και πάει λέγοντας … αργότερα σε μια συναυλία που βρέθηκα με τον Λαυρεντη αφού το διάβασε με παρότρυνε να το εκδώσω σε βιβλίο .. ήθελε και ο ίδιος να γράψει κάποια κείμενα αλλά όπως ξέρουμε δυστυχώς δεν πρόλαβε .. 


2. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στη μετάβαση από την PLJ Band στους Τερμίτες; Πώς επηρέασε η αλλαγή στον ελληνικό στίχο την πορεία σας;

Η πρόκληση ήταν η αποτυχία που είχαμε όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία στο εξωτερικό . Γυρίσαμε πίσω απογοητευμένοι αλλά
Δεν το βάλαμε κάτω .. αλλάξαμε στυλ, γράψαμε τραγούδια με Ελληνικούς στίχους και εκεί ήρθε μια μεγάλη αλλαγή ιδιαιτέρως όταν κάναμε την συνεργασία με τον Νταλαρα που τραγούδησε δυο τραγούδια μας , την Σκόνη και τις Αρκούδες .. 
ήταν ένας τρόπος να μας ακούσουν με το ζόρι κι έτσι έγινε .. από τότε υπήρχε μια πορεία τουλάχιστον πολύ καλύτερη από πριν, τότε που μας άκουγαν μόνο οι φίλοι και συγγενείς …

3. Περιγράψτε μας μια στιγμή από τα ταξίδια σας που καθόρισε τη φιλοσοφία σας ως συγκρότημα.

Η φιλοσοφία μας σαν συγκρότημα δεν καθορίστηκε από κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας .. Μάλλον ξεκίνησε με τη φιλοσοφία των στίχων που επιλέγαμε και με τον τρόπο της σύνθεσης και ενορχήστρωσης.. είχαμε ένα στυλ που το υπηρετούσαμε και το πιστεύαμε .. επενδύσαμε πολλά χρόνια από τη ζωή μας σ αυτό και δεν το μετάνιωσα ποτέ..





4. Το αυτοκίνητο-σπίτι στο Παρίσι είναι σχεδόν θρυλικό. Πώς αυτή η εμπειρία διαμόρφωσε τη σχέση σας με τη μουσική και μεταξύ σας;

Κοιτα … το να ζεις και να κοιμάσαι σ ένα αυτοκίνητο παρέα με κολλητούς σ ένα ξένο περιβάλλον όπως πχ ο Σηκουάνας και να περνάνε δίπλα σου οι αρουραίοι, σίγουρα σε δένει σαν άνθρωπο με όλους αυτούς που συνταξιδεύεις.. 

5. Οι Τερμίτες έφεραν έναν μοναδικό ήχο που ακόμη αναγνωρίζεται. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της διαχρονικότητας της μουσικής σας;

Ήταν τα τραγούδια, οι στίχοι, η εποχή, το περιβάλλον που ζούσαμε … όλα μαζί.. πάντως αν ήξερα το μυστικό θα στο έλεγα .. όμως αυτά έρχονται χωρίς να το καταλάβεις και σε εμάς αυτή η διαχρονικότητα μας έγινε αντιληπτή αφού διαλύσαμε σαν σχήμα .. εμείς απλά γράφαμε τραγούδια που μας έκαναν κλικ στη ψυχή και όπως σου είπα διαλέγαμε ψαγμένους στίχους .. ο Μιχάλης Μαρματάκης ήταν ο βασικός στιχουργός μας.


6. Αν ξεκινούσατε σήμερα ως συγκρότημα, πιστεύετε ότι το κοινό και η μουσική βιομηχανία θα αγκάλιαζαν την ίδια πορεία;

Αν ξεκινούσαμε σήμερα;! Στερνή μου γνώση να σ είχα πρώτα..
Σήμερα όλα είναι διαφορετικά.. οι μελωδίες, οι συνθέσεις ..δεν ξέρω πραγματικά αν η μουσική βιομηχανία θα ασχολούνταν μαζί μας σήμερα .. όμως να σου πω την αλήθεια καθόλου δεν με ενδιαφέρει.. εγώ και κατά επέκταση «εμείς» κάναμε αυτό που γουστάραμε χωρίς συμβιβασμούς …



7. Το βιβλίο μιλά για όνειρα, αποτυχίες και επιτυχίες. Ποιο μήνυμα θέλετε να αφήσετε στους αναγνώστες, ιδιαίτερα στους νέους καλλιτέχνες;

Επιτυχία και αντιστρόφως είναι μέρος της ζωής .. είναι κι αυτό ένα μηνυμα που πολλοί ξεχνάνε και απογοητεύονται γρήγορα … επιμονή και πίστη χρειάζεται στη ζωή … 
οι νέοι καλλιτέχνες καλό είναι να βρουν τον δικό τους ήχο και δρόμο ..θα δουν μέσα απ αυτό το βιβλίο ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα όχι όμως και ακατόρθωτα… 



8. Η δεκαετία του ’80 ήταν γεμάτη αυθορμητισμό και πειραματισμό. Τι πιστεύετε ότι λείπει από τη σημερινή μουσική σκηνή;

Τίποτα δεν λείπει.. απλά οι γενιές έχουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και πρέπει να τον δεχτούμε .. και τώρα υπάρχει αυθορμητισμός και πειραματισμός και μάλιστα πολύ περισσότερο από παλιά .. 


9. Ποιο ήταν το πιο πολύτιμο μάθημα που αποκομίσατε από τη ζωή στους Τερμίτες;

Ότι η φιλία είναι πάνω απ όλα .. τα συγκροτήματα πρέπει να είναι πρώτα κολλητοί και μετά μουσικοί ..εννοείται ότι οι μουσικές γνώσεις είναι απαραίτητες αλλά δεν είναι το παν.

10. Πώς νιώθετε όταν ακούτε σήμερα τα τραγούδια σας να εμπνέουν νεότερες γενιές;

Χαίρομαι αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο .. το να δίνεις κάποιο φως έστω και λίγο είναι αποζημίωση για όσα τράβηξες και για όσα έκανες .. τελικά η μουσική είναι σκυτάλη.. την παίρνεις από κάποιους και την παραδίδεις σε άλλους .


Της Αλεξίας Βλάρα, 11/1/2025

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς