Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κινητήρας: καλλιτεχνικός προγραμματισμός - Άνοιξη 2023

 

Κινητήρας

Προγραμματισμός  Φεβρουάριος-Απρίλιος 2023

 


Στα 2,5 χρόνια πανδημίας οι… «μηχανές» του Κινητήρα δεν σταμάτησαν ποτέ να δουλεύουν και να μας ταξιδεύουν σε νέες περιπέτειες κάθε φορά. Με νέα θεματική ομπρέλα την Οικειότητα / Intimacy και στοχευμένες δράσεις, παραστάσεις, εργαστήρια, ο Κινητήρας μας καλεί το 2023 να νιώσουμε πάλι οικεία στον δημόσιο χώρο, στο σώμα μας και στο θέατρο.

Το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών Κινητήρας ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα βαθιά ανθρωποκεντρικό δίκτυο. Για άλλη μια φορά, δίνει έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό του, με σκοπό να υπάρξουν και αυτή τη χρονιά όσο το δυνατόν περισσότερες εργασιακές θέσεις, μειώνοντας τα έξοδα για υλικά στο ελάχιστο δυνατό. Η νομαδική ιδιότητά του προσφέρει ευελιξία για νέες συνέργειες: ήδη από το 2022 ξεκίνησε η συνεργασία με το νέο χώρο Τεχνουργείο στο Μεταξουργείο, ενώ το 2023 η ομάδα επιστρέφει στις Ροές, ενεργοποιείται στο ΠΛΥΦΑ και στο  Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν και ανοίγει τον χώρο προβών της στο κοινό. Ταυτόχρονα, συνεχίζει δυναμικά το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ για νέους, Η.Α.Τ., ενώ ετοιμάζει πολλές ακόμα δράσεις παραστάσεις, εργαστήρια, residencies, Erasmus+ εντός κι εκτός Αθηνών, αλλά και εκτός Ελλάδος, για το Καλοκαίρι 2023.

Αναλυτικά οι δράσεις του Κινητήρα μέχρι την Άνοιξη 2023:

Παραστάσεις

Αρχαιολογία μια Σχέσης (Αυτό που μένει, Αυτό που αντέχει) – Performance

Ο Κύπριος σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου, μέλος του δικτύου του Κινητήρα από το 2007, επιστρέφει στην Αθήνα για μια αποκαλυπτική συνεργασία με το ζευγάρι στυλοβάτη του Κινητήρα. Μαζί μελετούν, οραματίζονται κι ονειρεύονται τις συντροφικές σχέσεις πάνω στον πλανήτη Γη.

Στο πρώτο στάδιο της  performance  Αρχαιολογία μια Σχέσης η ομάδα δουλεύει με αυτό που μένει (remains) και αυτό που αντέχει (endures). Τι μένει και τι αντέχει στο πεδίο μιας μακροχρόνιας συντροφικής σχέσης; Και πώς αυτό που μένει και αντέχει διαμορφώνεται από το παρελθόν αλλά και από το περιβάλλον μέσα στο οποίο μια τέτοια σχέση εξελίσσεται; Σ’ ένα κόσμο που μεταβάλλεται με αστραπιαίο ρυθμό, με τα στερεότυπα να καταρρίπτονται καθημερινά και με πολλά μοντέλα σχέσεων (μακροχρόνιων ή βραχύβιων) πέραν των «παραδοσιακών», οι ερμηνευτές ιχνηλατούν την προσωπική διαδρομή τους μέχρι το σήμερα. Αφήνουν δε στον «αρχαιολόγο του μέλλοντος» θραύσματα των εαυτών και της σχέσης τους (υλικά και άυλα) με την ελπίδα κάποτε να νοηματοδοτηθεί αυτό που σήμερα αποκαλούμε μακροχρόνια σχέση.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2022 και θα παρουσιαστεί σε τρία στάδια.

Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου

Κίνηση: Κατερίνα Γεβετζή

Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου (ακούγεται το νέο του άλμπουμ “Ισιδώρα”)

Ερμηνεία: Δημήτρης Αγοράς, Αντιγόνη Γύρα

 

Πότε: Κυριακές 5, 12, 19 Μαρτίου 2023 διπλές παραστάσεις στις 12.00 και στις 14.00, Δευτέρες 6, 13, 20, 27 Μαρτίου 2023 στις 17.45

Πού: Χώρος προβών Κινητήρας Lab (Φωτομάρα 16, Νέος Κόσμος)

Διάρκεια: 50 λεπτά

Είσοδος: 10 ευρώ ενιαίο εισιτήριο

 

 

Φανταστικές Γυναίκες - Χορός

Μετά από τρία χρόνια χορογραφικής έρευνας για τη γυναικεία φύση και τη θηλυκότητα σε μετάβαση, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς και στούντιο η ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΧΟΡΟΘΕΑΜΑ παρουσιάζει την παράσταση Φανταστικές Γυναίκες, με σκοπό να γιορτάσει τη γυναικεία ύπαρξη και την θηλυκότητα των ανθρώπων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό – Ελβετία, Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία – σε ανεπίσημες θάλασσες, βουνά, σαλόνια, στούντιο, αεροπλάνα και τις μεταξύ τους διαδρομές.

Το 2019 η Αντιγόνη Γύρα ξεκίνησε μια σειρά σόλι, τα οποία συνδημιούργησε μαζί με κάποιες από τις σταθερές συνεργάτριες-μούσες της. Η Αφροδίτη, η Ιωάννα, η Ευγενία, η Ανθή , η Άρτεμις και η Αύρα δούλεψαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καραντίνα. Κάποια από αυτά παρουσιάστηκαν σε περιορισμένο κοινό και κάποια όχι. Η χαρά του να είσαι γυναίκα, η δύναμη με την οποία σ’ έχει προικίσει η φύση σου, η ανθεκτικότητα, το χιούμορ και το γυναικείο σώμα ως δοχείο ανθρώπων, συναισθημάτων, σκέψεων και ονείρων εξερευνήθηκε σε αυτή τη διαδικασία. Εν τω μεταξύ, το 2022 η Αντιγόνη Γύρα επέστρεψε στη σκηνή μετά από εικοσιέξι χρόνια με το σόλο «ehS came from another planet» σε συνεργασία με την Αμάλια Μπένετ, το οποίο συνομιλεί τελικά με όλη την προηγούμενη δουλειά της. Τo υλικό από αυτά τα σόλι επεξεργάζεται ξανά η χορογράφος, σε στενή συνεργασία με τις συνδημιουργούς χορεύτριες, προσκαλώντας επιπλέον την Πηνελόπη Πύρρου από την ομάδα Κινητήρας Ω, τον χορευτή και ανερχόμενο χορογράφο Νίκο Καλύβα και τον «κινητήριο» Χρήστο Πολυμενάκο ως σύμβουλο δραματουργίας, προκειμένου να φτιαχτεί ένα νέο έργο.

Την τελευταία μέρα της  παράστασης, ο Κινητήρας μαζί με τη ΜΚΟ Gender Alliance Initiative, θα συνδιοργανώσουν μία συζήτηση εμπνευσμένη από το πρόγραμμα Erasmus+ SEX Educ’Accion στο οποίο συμμετείχαν μέλη του δικτύου του Κινητήρα στην Ισπανία.

Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα σε συνεργασία με τις ερμηνεύτριες

Σύμβουλος Δραματουργίας: Χρήστος Πολυμενάκος

Ηχοτοπίο: Ορέστης Τάνης

Φωτισμοί: Anti Steve

Βοηθός Χορογράφου: Νίκος Καλύβας

Κοστούμια: Βεστιάριο Κινητήρα

Κοστούμι Αντιγόνης Γύρα: Ευδοκία Βεροπούλου

 

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Αύρα Αγορά, Αφροδίτη Βερβενιώτη, Αντιγόνη Γύρα, Ανθή Θεοφιλίδη, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Άρτεμις Λαμπίρη, Πηνελόπη Πύρρου, Ευγενία Σιγαλού

 

Πότε: 21, 22, 23/4/2023 στις 21.00

Πού: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Κεραμεικός

Διάρκεια: 55 λεπτά

Είσοδος: 15 ευρώ / 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ΑμΕΑ, 65+) / άνεργοι δωρεάν αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

 

Ευρωπαϊκά προγράμματα /  Διεθνείς συνεργασίες

Το Here and There (H.A.T.), performing ecologies είναι ένα πρωτότυπο συμπεριληπτικό πρόγραμμα Erasmus+, που σχεδίασε και υλοποιεί ο Κινητήρας, με θέμα την οικολογία, την κλιματική αλλαγή και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω των παραστατικών τεχνών. Ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, σε συνεργασία με τον ιρλανδικό φορέα Crooked House Theatre Company (Newbridge, Ιρλανδία). Δύο ομάδες νέων σε Ελλάδα και Ιρλανδία, μέσα από βιωματικά εργαστήρια θεάτρου και χορού, συζητήσεις και καλλιτεχνική έρευνα, διερευνούν τον ρόλο της οικολογίας στη ζωή μας και το πώς μπορεί η τέχνη να ενδυναμώσει τα νέα άτομα, ώστε να μην αισθάνονται αδύναμα και να αναλάβουν δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Αυτή την εποχή οι ομάδες βρίσκονται σε μία εκτενή διαδικασία αξιολόγησης, που θα διαρκέσει μέχρι τέλος Απριλίου 2023. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα ανακοινωθούν μέσα από τα επίσημα κανάλια του προγράμματος Η.Α.Τ., έτσι ώστε να αποτελέσουν  πηγή έμπνευσης για αντίστοιχες καλλιτεχνικές κι εκπαιδευτικές δράσεις αφύπνισης της κοινότητας αναφορικά με το τόσο κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της οικολογίας.

 

Εργαστήρια

Ο Κινητήρας «οικειοποιείται» το Τεχνουργείο (Ψαρών 63, Μεταξουργείο 104 39, texnourgeio@gmail.com,  FB page: Τεχνουργείο) και οργανώνει δύο νέα εργαστήρια, ανοικτά και συμπεριληπτικά για όλους. Το Εργαστήριο Υποκριτικής Κινητήρας Υ, ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί νέους μαθητές που επιθυμούν να γίνουν μύστες της υποκριτικής τέχνης. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Αγοράς δημιουργεί ένα τμήμα αρχαρίων, που μαζί θα ταξιδέψουν στον κόσμο του θέατρου.

Το νέο Εργαστήριο κίνησης και φωνής για άτομα 65+, με συντονίστριες την Αντιγόνη Γύρα και την Αλίκη Αβδελοπούλου, απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες και έχει σκοπό να ανατροφοδοτήσει τη σταθερή ομάδα Κινητήρας Ω (Ώριμη ηλικία).

Στα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο Performance Writing «Do You Speak Dance? λεκτική επικοινωνία της χορογραφικής έρευνας, δημιουργίας και εκπαίδευσης» με τον Χρήστο Πολυμενάκο (MA Performance Writing), που συνδιοργανώνεται από τον Κινητήρα και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν. Απευθύνεται σε επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και ερασιτέχνες του ευρύτερου πεδίου του χορού και του σώματος, χορογράφους, δραματουργούς, χορευτές, χοροθεραπευτές, θεωρητικούς, γιατρούς, καθηγητές φυσικής αγωγής, επιμελητές, δημοσιογράφους, προγραμματιστές, performance artists και συγγραφείς.

Από τις 8 Φεβρουαρίου η Αντιγόνη Γύρα θα συντονίσει το εργαστήρι «Κάτοικοι σωμάτων» που αποτελείται από 10 συναντήσεις κινητικής κοντινότητας στο ΠΛΥΦΑ, στον Βοτανικό. Οι συναντήσεις αυτές στόχο έχουν να επανοικειοποιηθούμε τα σώματά μας και την σχέση μας με τα σώματα των άλλων ανθρώπων. Οι συναντήσεις απευθύνονται σε ενήλικα άτομα όλων των ηλικιών, επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών κι ερασιτέχνες με περισσότερη ή λιγότερη εμπειρία στην κίνηση.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.kinitiras.com και στο ​+30 69 40 576461 (ώρες 11.00-14.00) ή στο info@kinitiras.com.

 

 

Κινητήρας

Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών

www.kinitiras.com

Επικοινωνία

info@kinitiras.com |fb: Kinitiras | instagram: kinitiras | τηλ.: ​69 40 576461

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα