Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρύκλεια Καραγιαννίδου: "Σκέφτηκα ότι ένα βιβλίο για παιδιά θα μπορούσε να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να διαχειριστούν καλύτερα τα θέματα που τους απασχολούσαν".

  


 Νέο βιβλίο. Μιλήστε μου για αυτό.

 

Σχεδόν αμέσως μόλις ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές έπιασα δουλειά στο Ερευνητικό Τμήμα Δραστικών Πρώτων Υλών της Φαρμακευτικής εταιρίας Pharmathen. Εργάστηκα 16 χρόνια στο Αναλυτικό Τμήμα και εκεί ήρθα σε επαφή με τον κόσμο του φαρμάκου και τις σύγχρονες τεχνικές ανάλυσής τους. Έτσι θέλησα να αποτυπώσω στο χαρτί την εμπειρία μου αυτή δοσμένη με έναν ιδιαίτερο τρόπο για παιδιά.  

 

«H Ιλαρά και ο Φαρμάκης», πως προέκυψε ο τίτλος;

 

Είναι οι δύο πρωταγωνιστές του βιβλίου. Ο Ιός, η Ιλαρά, που θα μπορούσε να είναι και οποιοσδήποτε άλλος Ιός και ο Φαρμάκης. Γνωρίζοντας την επιστήμη του φαρμάκου και πως τα φάρμακα δρουν μέσα στον οργανισμό μας και από χημικής πλευράς θέλησα να γράψω ένα παιδικό βιβλίο για το φάρμακο και τη γνώση που αφορά αυτό. Το είχα στο μυαλό μου πολύ  πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Την περίοδο του κορωνοϊού προσπάθησα μαζί με τα αγαπημένα μου πρόσωπα και το γράψιμο να αντιμετωπίσω την κατάσταση που βιώναμε όλοι. Ζήσαμε μια μεγάλη περίοδο φόβου, η οποία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά. Σκέφτηκα ότι ένα βιβλίο για παιδιά θα μπορούσε να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να διαχειριστούν καλύτερα τα θέματα που τους απασχολούσαν.

  Πως νιώθετε για αυτή τη συνεργασία με τις εκδόσεις Θερμαικός;

 

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη συνεργασία από την οποία δημιουργήθηκαν εφτά βιβλία, «Το Άρωμα της Μυρτώς» σε ελληνική, αγγλική και γαλλική έκδοση, «Η Φλογέρα που έλεγε την αλήθεια», «Το Κουνελάκι και η Τύχη», «Η Μέλια και το Μέλι» και τώρα «Η Ιλαρά και ο Φαρμάκης». Επίσης και η συνεργασία μου με την εικονογράφο, την Ειρήνη Σκούρα, την οποία και μου πρότεινε ο εκδοτικός οίκος, υπήρξε άψογη, δέσαμε πολύ μεταξύ μας. Αλλά και με τον Γιάννη Νάκα που συνεργαστήκαμε στην «Φλογέρα που έλεγε την αλήθεια» η συνεργασία υπήρξε εξαιρετική. 

 

 Μιλήστε μου για την επιλογή του εξωφύλλου σας.

 

Έγινε σε συνεργασία με την εικονογράφο, την Ειρήνη Σκούρα, και γενικά όλη η εικονογράφηση του βιβλίου. Συζητούσαμε, ανταλλάσσαμε ιδέες συνεχώς. Η κάθε εικόνα έχει μια ιστορία από πίσω της και πολύ δουλειά.

 

  Είναι ένα παιδικό βιβλίο που μιλάει για τις αρρώστιες και φτιάχνει έναν κόσμο από τους μαχητές και υπερασπιστές για την καταπολέμηση τους. Πως έγινε αυτή η επιλογή;

 

Όπως ήδη σας ανέφερα υπηρέτησα την επιστήμη του φαρμάκου δεκαέξι χρόνια. Εργάστηκα στο αναλυτικό τμήμα του Ερευνητικού Παραρτήματος της αθηναϊκής εταιρίας Pharmathen στη Θεσσαλονίκη. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια θήτευσα και στα τμήματα του ποιοτικού ελέγχου και των πατεντών. Δουλεύοντας για το φάρμακο απέκτησα και πολλές άλλες γνώσεις από ιατρικής πλευράς, ήρθα σε επαφή με τη μαγική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, αυτό το εξαιρετικό χημικό εργαστήριο στο οποίο τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Πολλές γνώσεις ξέρετε τις είχα διδαχθεί και παλιότερα όταν διάβαζα για τις πανελλήνιες. Διδάχθηκα για παράδειγμα βιολογία και έκανα όλη την προετοιμασία για την Ιατρική. Η γνώση αυτή ήρθε και κούμπωσε με την εμπειρία μου στην  Επιστήμη του Φαρμάκου. Στην Τρίτη Λυκείου άλλαξα κατεύθυνση και αποφάσισα να δώσω στην πρώτη αντί στη δεύτερη δέσμη.



 Αλήθεια πως προέκυψε αυτό?

 

Ένιωσα ότι δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές στη δεύτερη δέσμη. Ήταν μια επιλογή ή του ύψους ή του βάθους. Υπήρχαν πολύ λίγα Τμήματα πέρα από τις Ιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές. Και ήμουν πολύ καλή στα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης, Χημεία και Μαθηματικά. Στο πανεπιστήμιο με έβαλε η χημεία και η έκθεση, είχα γράψει εξαιρετικά, θυμάμαι είχα περάσει όγδοη στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων. Και υπήρχε και η αγάπη για την αρχαιολογία από τότε, οπότε μέσα στο μυαλό μου η επιστήμη της συντήρησης και η εφαρμογή των θετικών επιστημών στο χώρο αυτό θα ήταν ένα κομμάτι που θα μπορούσε να τις συνδέσει με μοναδικό τρόπο. Έτσι και αποφάσισα αρχικά να σπουδάσω Χημεία. Αλλά για να επανέλθω σε αυτό που με ρωτήσατε πιο πριν. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να αμύνεται με μοναδικό τρόπο. Τα ονόματα «Μαχητές» και «Υπερασπιστές» στηρίχτηκαν στη σχετική διεθνή αλλά και ελληνική βιβλιογραφία. Οι ήρωες αυτοί υπερασπίζονται τον οργανισμό μας και αγωνίζονται για να είμαστε εμείς καλά.

 


Αποτελεί ένα διαχρονικό βιβλίο;

 

Ναι, βέβαια. Οι ιώσεις στα παιδιά είναι θέμα ρουτίνας. Εγώ θυμάμαι τον αδερφό μου και εμένα στο δημοτικό που σχεδόν κάθε Παρασκευή απόγευμα ήμασταν άρρωστοι με κάποια ίωση, η οποία μας ταλαιπωρούσε ίσα ίσα για να μας καταστρέψει το σαββατοκύριακο. Επίσης μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μέχρι την εφηβεία έρχονται αντιμέτωπα με μια σειρά εμβολίων που πρέπει να κάνουν. Και εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου μικρή που δεν ήθελα να πάω στον παιδίατρο, ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία. Ίσως το βιβλίο αυτό να απαλύνει το άγχος και την ταλαιπωρία των παιδιών, να αποτελέσει μια καλή παρέα και να κάνει την όλη αυτή διαδικασία των υποχρεωτικών παιδικών εμβολιασμών πιο διασκεδαστική και λιγότερο επώδυνη. Επίσης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα οδηγό, ένα βοήθημα, έναν καλό σύμβουλο για γονείς και εκπαιδευτικούς πάνω σε θέματα υγείας που ενδεχομένως έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά. Πιστεύω ότι ό,τι γνωρίζουμε καλύτερα το φοβόμαστε λιγότερο και μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα.

 

Από πού εμπνέεστε;

Τα τελευταία 15 χρόνια έκανα πολλά ταξίδια και ήρθα σε επαφή με διάφορους πολιτισμούς. Είναι υπέροχο πράγμα τα ταξίδια. Έτσι γνώρισα και πάρα πολλά μουσεία και θέλησα να γράψω για ότι μου δίνει χαρά. Ξέρετε από μικρή ένα μουσείο ήταν για εμένα ένας χώρος πολύ φιλικός και μαγικός και μεγαλώνοντας εξελίχθηκε κάτι σαν καταφύγιο, σαν μια εκκλησία που μπαίνεις για να ηρεμήσεις και να ταξιδέψεις. Η περιήγηση μέσα σε ένα μουσείο είναι όμως κάτι περισσότερο από ψυχαγωγία, είναι ένα πολύτιμο ιστορικό μάθημα. Μια περιήγηση στο πιο λαμπρό παρελθόν του ανθρώπου είναι μια επιβεβαίωση της αξίας της μνήμης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι διψούσαν για μνήμη. Για αυτούς η αθανασία ήταν η μνήμη. Η αρχαιολογία, η ορατή πλευρά της ιστορίας, είναι επιστήμη της μνήμης και το μουσείο είναι σήμερα ο ναός της μνήμης. Για αυτό και όλα μου τα βιβλία έχουν μια τέτοια κατεύθυνση προς το χώρο αυτό. Το ξέρατε για παράδειγμα ότι πέρα από τα πασίγνωστα Μουσεία της Αθήνας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,  το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και πολλά άλλα, τα οποία και υπεραγαπώ, υπάρχει Μουσείο Αρώματος στο Παρίσι, στη Νότια Γαλλία, στη Βενετία, στην Ισπανία, στην Αργεντινή, στην Κούβα, στην Ιαπωνία, Μουσείο Παραμυθιού στην Κύπρο, το Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη, Μουσείο του Παιδιού στη Βερόνα στην Ιταλία, Μουσείο Μουσικών Οργάνων στην Πλάκα στην Αθήνα, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης επίσης στην Πλάκα, Μουσείο Κουνελιού (Bunny Museum) στην Αμερική, Μουσείο Μελιού στη Ρόδο, στην Κίνα και στην Αγγλία, Μουσείο Φαρμάκου στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας, στο Μονπελιέ της Γαλλίας, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρακοβία και Μουσείο Ανθρωπίνου Σώματος στη Θεσσαλονίκη και πολλά άλλα που είμαι σίγουρη ότι θα τα ανακαλύψω στο μέλλον.

 Πολλά από αυτά τα μουσεία τα βρήκα αφού έγραψα τα βιβλία και έμεινα έκθαμβη! Πάντα όταν επισκέπτομαι ένα μουσείο θέλω να αγοράσω κάτι από αυτό που να μου θυμίζει την όμορφη επίσκεψη. Τί καλύτερο από ένα βιβλίο? Έτσι γεννήθηκε σιγά σιγά η ιδέα για το βιβλίο «Το Άρωμα της Μυρτώς» και μετά το ένα έφερε το άλλο. Ο στόχος πάντως τα τελευταία χρόνια ήταν να καταφέρω να γράψω για την επιστήμη της χημείας και την εφαρμογή της στο χώρο της συντήρησης των έργων τέχνης και των αντικειμένων ιστορικής αξίας, να οργανώσω δηλαδή την γνώση όλων αυτών των χρόνων και να την τοποθετήσω σε μια σειρά  επάνω στο χαρτί, χωρίς να έχει διαμορφωθεί ακόμα στο μυαλό μου ο τρόπος της παρουσίασης. Μέχρι που ήρθε η περίοδος του κορωνοϊου και μου δόθηκε η ευκαιρία όλο αυτό να αρχίσει να λαμβάνει σχήμα και μορφή. Και αυτό το διάστημα που μιλάμε αυτό δουλεύω. Έχω ξεκινήσει το γράψιμο του επόμενου βιβλίου μου. Το βιβλίο που δουλεύω τώρα δεν θα είναι ένα παιδικό βιβλίο, θα απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Θα δούμε.

 


   Έχετε βρει μήπως τον τίτλο?

 

Θα μπορούσε να είναι «Όταν ξύπνησαν τα αγάλματα» ή «Μια παρέα αγαλμάτων διηγείται», ή  «Μια μεγάλη συνάντηση», «Όταν τα αγάλματα ζητάνε απαντήσεις»…. Δεν έχω καταλήξει ακόμα. Περισσότερα δεν μπορώ να πω.

 

  Αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς ή ποιητές.

 

Είναι πάρα πολλά και πάρα πολλοί αλλά θα μείνω στους συγγραφείς της παιδικής μου ηλικίας, την Ζωρς Σαρή και την Άλκη Ζέη. Θυμάμαι ότι το πρώτο εξωσχολικό βιβλίο που είχα διαβάσει στο δημοτικό ήταν οι «Επισκέπτες» της Διδώ Σωτηρίου, δώρο της μητέρας μου. Όταν χρειάστηκε να αγοράσω ένα δώρο γενεθλίων σε μια φίλη, διάλεξα στο βιβλιοπωλείο «Τα γενέθλια» της Ζωρς Σαρή, το οποίο αγόρασα και για εμένα. Όταν το διάβασα είχα ενθουσιαστεί και με το χαρτζιλίκι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες αγόρασα ένα ένα όλα τα βιβλία. Πάντα υπήρχε ένα βιβλίο στην τσάντα μου. Τα βιβλία τα διάλεγα εγώ πλέον, με δική μου πρωτοβουλία και επιλογή, χωρίς να ρωτώ κανέναν. Είχα άποψη. Όταν γυρίστηκαν σε σίριαλ το «Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη,  ο «Θησαυρός της Βαγίας» της Ζωρς Σαρή και ο «Κήπος με τα Αγάλματα» της Ελένης Σαραντίτη είχα ενθουσιαστεί. Δεν έχανα επεισόδιο. Όσο για τους ποιητές που με ρωτήσατε θα ξεχώριζα τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιάννη Ρίτσο.

   

 

Φαίνεται ότι το βιβλίο το αγαπήσατε από πολύ μικρή. Πως ξεκίνησε η συγγραφή όμως; Πως μπήκε στην ζωή σας;

 

Δεν σκεφτόμουν από μικρή να γίνω συγγραφέας, ούτε καν όταν μεγάλωσα. Μου άρεσε όμως να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία. Η συγγραφή ξεκίνησε πολύ όμορφα και εύκολα θα έλεγα (Το βιβλίο το Κουνελάκι και η Τύχη γράφηκε μέσα σε ένα βράδυ, την περίοδο της καραντίνας που όλοι είχαμε αγωνία και καθόλου ύπνο), λειτουργώντας περισσότερο σαν μια εσωτερική ανάγκη, σαν μέσω έκφρασης. Γράφοντας για παιδιά γίνεσαι και εσύ παιδί. Τουλάχιστον σε εμένα ευτυχώς συμβαίνει ακόμα αυτό. Οπότε το γράψιμο λειτούργησε λυτρωτικά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική περίοδο που περνούσα στον εργασιακό χώρο. Πρέπει να το έχω πει και σε προηγούμενη συνέντευξή μου:  Η αγαπημένη συγγραφέας Ζώρς Σαρή όταν είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με το γράψιμο είχε πει: «Στο γράψιμο βρήκα ό,τι δεν μπορούσα να βρω στο θέατρο, ίσως γιατί δεν ήμουν πρωταγωνίστρια και ίσως γιατί δεν ήμουν σε θέση να διαλέξω τους ρόλους που ο θιασάρχης ή ο σκηνοθέτης διάλεγαν για εμένα. Τώρα φέρω ακέραιη την ευθύνη των βιβλίων μου. Κάνω αυτό που θέλω, αυτό που μπορώ». Δεν φαντάζεστε πόση αλήθεια κρύβουν αυτά τα λόγια και πόσο ταυτίζομαι με αυτά. Όντως το γράψιμο σου προσφέρει μια μοναδική ελευθερία και την ακέραιη ευθύνη των όσων γράφεις. Επίσης η συγγραφή με έναν τρόπο βοηθάει όσους δεν έχουν φωνή και δεν αφήνει τη γνώση να πεθάνει. Τη διατηρεί ζωντανή να τη βρουν οι επερχόμενοι και να την συνεχίσουν.

1 Τί σας ξεκουράζει?

 

Το γράψιμο, τα ταξίδια και ο χορός.

 

Πως θα μας περιγράφατε αυτή τη στιγμή στη ζωή σας?

 

Ανυπόμονη και αισιόδοξη

 

 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

 

Έχω ξεκινήσει ήδη τη συγγραφή μιας σειράς βιβλίων για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συντήρηση των αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Δηλαδή σκοπεύω να εκδώσω μια σειρά βιβλίων που το κάθε ένα θα προσεγγίζει και ένα διαφορετικό υλικό για παράδειγμα πέτρα/μάρμαρο, κεραμικό, γυαλί, μέταλλο, ψηφιδωτό, τοιχογραφία, ύφασμα, από τη στιγμή της ανακάλυψής του από τον αρχαιολόγο κατά την ανασκαφή μέχρι το στάδιο της συντήρησης και της έκθεσής τους στο Μουσείο. Προς το παρών όμως σκέφτομαι μόνο τις διακοπές και τη χαρά.

 

Τί θα ευχόσασταν για τον εαυτό σας.

Πάνω από όλα υγεία.  Αγάπη. Η αγάπη στην πιο αληθινή της μορφή δεν ξεθωριάζει ποτέ. Κάνει θαύματα. Και μετά δημιουργική σκέψη. Από μια στιγμή δημιουργίας, ξεκινά κάθε ιδέα, μικρή ή μεγάλη. Η δημιουργική σκέψη είναι το βασικότερο εργαλείο με το οποίο συγκροτείται ο πολιτισμός. Και ξέρετε υπάρχουν πολλοί ανασταλτικοί παράγοντες στη δημιουργική σκέψη, όπως η απόλυτη κυριαρχία της λογικής, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δημιουργικές μας ικανότητες, ο φόβος της αποτυχίας, προηγούμενες συνήθειες, κοινωνικές πιέσεις και πολλοί άλλοι.  

 Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Να κάνουν το χατίρι στα όνειρά τους. Να μην τα εγκαταλείπουν. Αν κάτι το θέλουν πάρα πολύ να μην το βάζουν κάτω, να βρουν τον τρόπο να το πραγματοποιήσουν. Στην περίπτωση που δεν βρουν το δρόμο να προχωρήσουν να τον φτιάξουν οι ίδιοι. Επίσης εύχομαι τα βιβλία μου να τους κρατήσουν όμορφη συντροφιά και να αποτελέσουν το έναυσμα για δικά τους ταξίδια.  Για το λόγο αυτό προσθέτω και επιλεγμένη βιβλιογραφία στο πίσω μέρος των βιβλίων μου. 

Νέο παιδικό βιβλίο | εκδ. Θερμαϊκός / Ευρύκλεια Καραγιαννίδου / Η Ιλαρά & ο Φαρμάκης



 Ευρύκλεια Καραγιαννίδου

«Η Ιλαρά & ο Φαρμάκης»

Μια μάχη για τη ζωή

Εκδόσεις ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, 2022

Εικονογράφηση: Ειρήνη Σκούρα

Επιμέλεια: Νατάσα Κάντζα

ISBN: 978-960-5607-10-4

Σελ. 72

Τιμή: 15.00

Διαστάσεις: 21cm x 29cm


 

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός το νέο παιδικό βιβλίο της Ευρύκλειας Καραγιαννίδου, με τίτλο «Η Ιλαρά & ο Φαρμάκης. Μια μάχη για τη ζωή», σε εικονογράφηση της Ειρήνης Σκούρα. Το βιβλίο αυτό μας ταξιδεύει στον κόσμο της γνώσης και δίνει απαντήσεις με άμεσο, τρυφερό και σαφή τρόπο σε όλες εκείνες τις ερωτήσεις που μας έρχονται στο μυα­λό όταν αρρωσταίνουμε και χάνουμε τη διάθεσή μας. Ένα παιδικό βιβλίο για παιδιά από 5 ως 105 χρονών, που μας φέρνει σε επαφή με τους ιούς και τα φάρμακα, αποτελώντας έναν χρήσιμο πρώτο οδηγό για ανήσυχους αναγνώστες. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

 

 

Βιογραφικό της Ευρύκλειας Καραγιαννίδου

Η Ευρύκλεια (Εύη) Καραγιαννίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της από τη μεριά του πατέρα της είναι από την Τραπεζούντα του Πόντου και από τη μεριά της μητέρας της από την Κωνσταντινούπολη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο Τμήμα. Έχει παρακολουθήσει τα προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέματα: «Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Σύγχρονη Εποχή», «Μουσείο και Παιδί», «Προληπτική Συντήρηση Έργων Τέχνης», «Ανασκαφική Συντήρηση και Πρώτα Σωστικά για τους Αρχαιολόγους Πεδίου», «Το Παραμύθι στην Εκπαίδευση, δημιουργική ανάγνωση και αξιοποίηση», «Κινηματογραφική Γραφή: Αφήγηση και Ύφος», «Ο Εκπαιδευτικός ως Επαγγελματίας: Παιδαγωγική και Διδακτική Καθοδήγηση», «Κοσμητολογία: Μέθοδος Παρασκευής Καλλυντικών από Φυσικές Πρώτες Ύλες και Φαρμακευτικά Φυτά», και το ξενόγλωσσο πρόγραμμα “Chemistry for Conservators” (International Academic Projects/Professional Training in Conservation of Antiquities Collections Management and Museum Studies, London). Ως χημικός ερευνήτρια, εργάστηκε στη φαρμακευτική εταιρία Pharmathen το διάστημα 2006-2021. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τη συντήρηση πινάκων ζωγραφικής και αρχαιολογικών ευρημάτων από ύφασμα, κεραμικό, γυαλί, ψηφιδωτό, τοιχογραφία, μέταλλο, χαρτί, μάρμαρο και πέτρα. Έχει δημοσιεύσει 23 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και με τη συγγραφή βιβλίων και παραμυθιών ασχολείται ερασιτεχνικά τα τελευταία τρία χρόνια. Έχει παρακολουθήσει διάφορα συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος του ελληνικού και αγγλικού τμήματος του Ινστιτούτου Συντήρησης (International Institute for Conservation, IIC) και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Άλλα βιβλία της συγγραφέως είναι «Το άρωμα της Μυρτώς» σε ελληνική, αγγλική και γαλλική έκδοση, «Η φλογέρα που έλεγε την αλήθεια»«Το κουνελάκι και η Τύχη» και «Η Μέλια και το μέλι», που κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.

 

 

Βιογραφικό της Ειρήνης Σκούρα

Η Ειρήνη Σκούρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχαιολογία στην Κρήτη και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Βυζαντινή Αρχαιολογία στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου κόμικς, photoshop και μικρογλυπτικής φιγούρας. Η αγάπη της για το σχέδιο εμφανίστηκε σε πολύ μικρή ηλικία κι εκδηλώθηκε με ζωγραφική με στιλό στους τοίχους του δωματίου της. Έκτοτε στράφηκε σε πιο συμβατικά μέσα. Από το 2012 συμμετέχει σε πολλά φεστιβάλ κόμικς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το 2017 έκανε την εικονογράφηση για το βιβλίο Έρωτας και Ψυχή σε κείμενο Μυρτώς Γκιούλη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα