Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιωσηφίνα Τσουμπή: " Είμαι ευγνώμων γιατί το βιβλίο μου έτυχε πολύ καλής κριτικής από ειδήμονες αλλά κι από απλούς αναγνώστες".



1. Τι σας ενέπνευσε να γράψετε την ιστορία της "Νύφης της απέναντι πολυκατοικίας";

Το βιβλίο  " Η νύφη της απέναντι πολυκατοικίας "  το έγραψα το 2020 στη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού για τον Covid 19 . Το να γράψω ένα βιβλίο ήταν το όνειρο μου από την πολύ νεανική μου ηλικία , μα οι συνθήκες της ζωής μου δεν μου το επέτρεπαν και με τον εγκλεισμό ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν είχα να ασχοληθώ με τίποτα., έτσι αποφάσισα να πραγματοποιήσω το όνειρο μου. 

Όχι δεν είχα κάποιο ειδικό έναυσμα  για την συγγραφή του και μπορώ να πω ότι το θέμα το είχα φανταστεί περίπου 10 χρόνια πριν , όταν ξαφνικά δημιούργησα στο μυαλό μου την ιστορία σε γενικές γραμμές σκεπτόμενη ότι θα ήταν πρωτότυπο θέμα  ! Άργησα να το γράψω μα τελικά ευτύχησα να  το πραγματοποιήσω !

2. Υπάρχουν πραγματικά γεγονότα ή προσωπικές εμπειρίες που επηρέασαν τη συγγραφή αυτού του βιβλίου;

Όπως διαβάσατε  τα κεφάλαια του βιβλίου αλλάζουν με τον χαρακτηριστικό τίτλο  ΕΚΕΙΝΟΣ - ΕΚΕΙΝΗ περιγράφοντας σε κάθε κεφάλαιο τις παράλληλες ζωές των 2 πρωταγωνιστών για 41 χρόνια. Σε ότι αφορά στη ζωή ΕΚΕΙΝΟΥ  η διήγηση είναι εντελώς φανταστική , σε ότι αφορά στη ζωή εκείνης  επίσης τα μεγάλα γεγονότα είναι φανταστικά , αλλά  υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις περιστατικών που συνέβησαν σε φίλες μου , σε  συγγενικό   περιβάλλον ή και σε εμένα την ίδια.

3. Πώς δημιουργήσατε τους κύριους χαρακτήρες της ιστορίας; Είναι βασισμένοι σε αληθινά πρόσωπα;

Το βιβλίο  " Η νύφη της απέναντι πολυκατοικίας "  δεν είναι αυτοβιογραφικό , οι χαρακτήρες δεν βασίζονται σε αληθινά πρόσωπα. Το μόνο που μπορώ να διευκρινίσω , είναι ότι γράφοντας το έργο κι αφού είχα τελειώσει  περίπου τα 3/4 του βιβλίου  συνειδητοποίησα ότι  είχα αποδώσει στον πρωταγωνιστή - τον Διαμαντή δηλαδή -  τον χαρακτήρα  του άνδρα που θα  επιθυμούσα να έχω στη ζωή μου , που θα ταίριαζε δηλαδή με τον δικό μου  χαρακτήρα..

4. Ποιο είναι το κύριο μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας μέσα από αυτό το βιβλίο;

 Συνήθως δεν συμπαθώ τα μηνύματα , γιατί κάθε άνθρωπος δίνει σ αυτά διαφορετική εξήγηση ανάλογα με τα βιώματα  , τις συνήθειες και το DNA του . Το μόνο που θα ήθελα ,  είναι να αποτρέψω τους ανθρώπους από σκληρότητες , πονηρές επιδιώξεις , δόλο ,  αποδοχή με εξαναγκασμό μιας τοξικής παρουσίας , γενικά να αποτρέψω από το κακό που έχει πολλές μορφές και τα σκληρά  πρόσωπα που αναφέρω στο βιβλίο είναι η Βάλια , ο λογιστής , η φίλη της Ιλιάννας που  γνώριζε ότι την απατούσε ο άνδρας της και ευνοούσε την σχέση του , ο γιατρός που επιτέθηκε σεξουαλικά στην Ιλιάννα... 

5. Η σχέση της νύφης με τον γιατρό είναι πολύπλοκη και βαθιά. Πώς αναπτύξατε αυτή την ψυχολογική διάσταση των χαρακτήρων;

 Η σχέση σίγουρα είναι βαθιά και πολύπλοκη διότι υφίστανται βιώματα που την εμποδίζουν να εκδηλωθεί και να εξελιχθεί , όλα όμως συμβαίνουν στο βιβλίο για να διαμορφωθεί μια ενδιαφέρουσα πλοκή και κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον του αναγνώστη, Γνώμη μου προσωπική είναι , ότι οι σχέσεις κυρίως οι ερωτικές αλλά και οι συγγενικές ή οι φιλικές , πρέπει να έχουν απλή πορεία και κυρίως σωστή βάση.

6. Τι πιστεύετε ότι κάνει τον νεαρό γιατρό να ερωτευτεί τόσο παράφορα την νύφη από την πρώτη στιγμή;

 Όλα είναι θέμα στιγμής - timing  δηλαδή ! Ο νεαρός όταν πρωτοείδε τη νύφη , ήταν σε καλή διάθεση   διότι η ζωή του ξεκινούσε μια διαφορετική , ενδιαφέρουσα  κι ελπιδοφόρα πορεία , η νύφη ήταν πολύ όμορφη  και είχε κάποια χαρακτηριστική της μητέρας του που έχασε τόσο μικρός, επίσης βρισκόταν σε μια ηλικία που όλα τα συναισθήματα μεγεθύνονται. Στη συνέχεια η σοβαρότητα της και η ποιότητα του χαρακτήρα της - όσο μπορούσε να τον καταλάβει ο Διαμαντής -  το ένστικτο και η διαίσθηση του (συναισθήματα που πιστεύω πολύ ) τον οδήγησαν να καταλάβει ότι μια τέτοια γυναίκα θα ήθελε στη ζωή του. Και βέβαια το ανεκπλήρωτο της υπόθεσης τον οδήγησε να την Αγιοποιήσει στο μυαλό του .

7. Η νύφη φαίνεται να ζει σε μια κατάσταση αγνοίας σχετικά με τον κρυφό θαυμαστή της. Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδρούσε αν γνώριζε τα συναισθήματά του;


 Το πιθανότερο θα ήταν ότι δεν θα είχε συγκινηθεί , διότι παρόλη την δύσκολη και άτυχη σχέση της με τον σύζυγο της , η ίδια πίστευε στο γάμο , πάλευε για την διατήρηση του και  δύσκολα θα πειραματιζόταν  σε περίπλοκες καταστάσεις..

8. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Πόσο δύσκολο ήταν να εναλλάσσετε μεταξύ αυτών των περιόδων και πώς το πέτυχατε;


 Η ιστορία εκτυλίσσεται σε πολλές χρονικές περιόδους και σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ζωές.. Είχα κάνει  ένα πλάνο   σε μεγάλο φύλλο   χωρισμένο στα 2 , όπου  είχα γράψει σε κάθε χρονική περίοδο  τι έκανε καθένας από τους 2 πρωταγωνιστές για να μπορέσω να το μεταφέρω σωστά στο έργο χωρίς να μπερδέψω τον αναγνώστη. Δεν υπήρχε συνάφεια στις  ζωές των δύο πρωταγωνιστών, δεν υπήρχε καμία ομοιότητα  στην πορεία τους και για πολλά χρόνια δεν είχαν  συναντηθεί καθόλου..

9. Η εξαφάνιση της νύφης είναι ένα κρίσιμο σημείο στην πλοκή. Πώς επηρεάζει αυτό το γεγονός την εξέλιξη της ιστορίας;


Η εξαφάνιση της νύφης δεν έπαιξε κανένα ρόλο για την ίδια τη νύφη διότι  δεν  είχε  προσέξει σχεδόν ποτέ  τον Διαμαντή κι επίσης δεν γνώριζε τίποτα για τα συναισθήματα του.  Για τον νεαρό ερωτευμένο όμως ήταν ένα ακραίο γεγονός που τον στιγμάτισε , αλλά στην ουσία δεν εμπόδισε την φυσιολογική εξέλιξη της ζωής του , κάτι που αποδεικνύει  τον δυνατό του χαρακτήρα, δηλαδή δεν.

10. Πώς προσεγγίσατε το τέλος της ιστορίας και τι ελπίζετε να αισθανθούν οι αναγνώστες σας όταν το διαβάσουν;


Νομίζω - αν και δεν θέλω να περιγράψω το τέλος της ιστορίας - ότι ο αναγνώστης θα μείνει ικανοποιημένος από το όποιο τέλος του βιβλίου  " Η νύφη της απέναντι πολυκατοικίας " .

11. Πόσο καιρό σας πήρε να ολοκληρώσετε το βιβλίο και ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;


Το βιβλίο γράφτηκε όλο με το χέρι ,( μόνο έτσι εμπνέομαι ) σε τετράδια   , σε διάρκεια 2 μηνών.  Στη συνέχεια , πιο χαλαρά σε διάρκεια περίπου 2 μηνών πάλι μεταφέρθηκε στον υπολογιστή όπου έγιναν και οι σχετικές διορθώσεις. Άργησα να αποφασίσω να το στείλω σε εκδοτικό οίκο..
Δεν θα έλεγα ότι αντιμετώπισα προκλήσεις και δυσκολίες διότι  μόλις καθόμουν να γράψω , η έμπνευση ερχόταν στο μυαλό μου σαν κύμα  κι αποτυπωνόταν άνετα στο χαρτί.

Κάποιες δυσκολίες είχα με τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα  που αναφέρω  και που συνέβησαν στον Ελλαδικό χώρο στη διάρκεια των 41 χρόνων της ιστορίας, διότι ήθελα να είμαι σωστή με τις ημερομηνίες κι επίσης να είμαι όσο περισσότερο αντικειμενική γίνεται.. Επίσης πολύ μεγάλη δυσκολία είχα όταν γράφοντας για τον Σωκράτη και την φιλοσοφία του  , έπρεπε να απλουστεύσω τις λέξεις και τη σημασία  των λόγων του  και σκεφτόμουν ...ποια  είμαι εγώ που  θα ερμηνεύσω απλά τον μεγάλο φιλόσοφο, πιστεύω όμως ότι δεν  παρέκκλινα  πολύ !

12. Ποια είναι η καθημερινή σας ρουτίνα συγγραφής; Έχετε κάποιο συγκεκριμένο μέρος ή ώρα που προτιμάτε να γράφετε;


 Επειδή στην καθημερινότητα μου έχω αρκετές υποχρεώσεις , δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα συγγραφής. Μπορεί για 5-6 ημέρες να μην γράψω καθόλου και άλλες φορές να γράφω 9 ώρες την ημέρα. Όμως πάντα όταν καθίσω να γράψω , ξέρω το τι θα γράψω , τριγυρίζει συνέχεια στο μυαλό μου η πλοκή , μένει να την αποτυπώσω με το συγγραφικό μου ΄ύφος , διότι όπως γνωρίζουμε κάθε συγγραφέας έχει τη δική του μορφή γραφής.

13. Πώς βλέπετε την εξέλιξη της καριέρας σας ως συγγραφέας; Έχετε άλλα έργα υπό συγγραφή αυτή τη στιγμή;

Η εξέλιξη μιας συγγραφικής καριέρας έχει πολλές παραμέτρους. 
Βέβαια δεν αρνούμαι ότι η  θετική αποδοχή ( κάτι που αναμφίβολα  είχα με τη  " Νύφη της απέναντι πολυκατοικίας ") είναι κάτι που όλοι οι συγγραφείς αποζητούμε , όπως και  μία σχετική αναγνωσιμότητα είναι επιθυμία κάθε συγγραφέως , ποιητή , κάθε λογοτέχνη !
Ναι , τελειώνω το δεύτερο βιβλίο μου , γράφω το τελευταίο κεφάλαιο.

14. Πώς ήταν η ανταπόκριση των αναγνωστών και των κριτικών μέχρι στιγμής για τη "Νύφη της απέναντι πολυκατοικίας";

 Είμαι ευγνώμων γιατί  το έργο μου  " Η νύφη της απέναντι πολυκατοικίας " ;έτυχε πολύ καλής κριτικής από ειδήμονες , αλλά κι από απλούς αναγνώστες.

15. Υπάρχουν μηνύματα ή επιστολές από αναγνώστες που σας έχουν επηρεάσει ή συγκινήσει ιδιαίτερα;

Πολλοί αναγνώστες  δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το έργο μου και μου το ανακοίνωσαν  με τηλεφωνήματα ή μηνύματα , επίσης και με προτροπές σε φίλους τους να αγοράσουν το βιβλίο. .Τα λόγια τους με συγκίνησαν ιδιαίτερα και μου έδωσαν θάρρος να προχωρήσω.

16. Τι συμβουλή θα δίνατε στους αναγνώστες που επιθυμούν να γίνουν συγγραφείς;

 Η συμβουλή μου είναι  : οργάνωση , επιμονή , υπομονή , αγάπη για το έργο τους , ελπίδα για το αποτέλεσμα.

17. Τι σας ώθησε να ακολουθήσετε την καριέρα του συγγραφέα;

 Όνειρο μου ήταν όπως ξαναέγραψα πιο πάνω  η συγγραφή ενός βιβλίου. Ευτύχησα να πραγματοποιήσω το όνειρο μου έστω και σε ώριμη ηλικία.

18. Ποια είναι τα αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς που σας έχουν επηρεάσει;

 Γκαμπριέλ -Γκαρσία Μαρκές , Έριχ -Μαρία Ρεμάρκ (ποιήματα και πεζά) , Φρανσουάζ Σαγκάν , Ιζαμπέλ Αλλιέντε , Δημήτρης Χατζής , Νίκος Καζαντζάκης , Άλκη Ζέη , Παύλος Μάτεσις , Νίκος Θέμελης , Διδώ Σωτηρίου και τα περισσότερα βιβλία τους χωρίς να ξεχωρίσω κάποιο. Λατρεύω και την ποίηση , αλλά δεν έχω δοκιμάσει να γράψω ποιήματα..

19. Πώς ισορροπείτε την προσωπική σας ζωή με τη συγγραφική σας καριέρα;

 Κάνω χρονοδιάγραμμα στην καθημερινότητα μου ,.Χωρίς αυτό δεν μπορώ να ισορροπήσω συγγραφική και προσωπική ζωή !


Της Αλεξίας Βλάρα, 4/7/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σεσουάρ για Δολοφόνους_Για πρώτη φορά καλοκαιρινή περιοδεία!

  «Σεσουάρ για Δολοφόνους» Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης   Πρώτη Στάση:   Βεάκειο Θέατρο Πειραιά / Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 Link προπώλησης:   https://www.more.com/theater/sesouar-gia-dolofonous-kalokairini-periodeia/

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 ΙΙ απο 11-22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ 2510

  5 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 Από 11 εως 22 Ιουνίου ΘΕΑΤΡΟ 2510   Το ΘΕΑΤΡΟ 2510, διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2510   το οποίο επιστρέφει για 5 η συνεχομένη χρονιά, από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου με μια σύμπραξη καλλιτεχνών στην ιστορική περιοχή των Εξαρχείων. Για 12 συνεχόμενες μέρες, η τέχνη θα πρωταγωνιστεί στην περιοχή, με 38 μοναδικές παραστάσεις. Θεατρικές Ομάδες, Μ usical , Μονόλογοι,Ομάδες Improv, Performance, Χορός, Καραγκιόζης, αλλά και βραδιές με ζωντανή μουσική, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει νέους καλλιτέχνες και να επιλέξει κάθε μέρα τουλάχιστον μια διαφορετική παράσταση σε ένα φεστιβάλ που προάγει την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Για πρώτη φορά, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους παραστάσεις και να γίνουν μέλη της κριτικής επιτροπής. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό που θα αναδείξει την ομάδα που θα κερδίσει το Α' Βραβείο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα διεξαχθούν δωρεάν μαθήματα

Είδαμε και προτείνουμε: "Venus in Fur"

  A Mesmerizing Dive into Desire and Power Stepping into the Theatre of the NO, the audience is immediately transported into the compelling world of David Ives' "Venus in Fur." This contemporary dark comedy, brought to life in the heart of Athens, promises an evening of intrigue, laughter, and raw emotion. Running from June 28th to August 5th, the play delivers an experience that lingers long after the final bow. "Venus in Fur" revolves around Thomas Novachek, a playwright and first-time director, exhausted and disheartened after a long day of auditions. Enter Vanda Jordan, a seemingly eccentric and enigmatic actress who arrives late for her audition. Reluctantly, Thomas agrees to let her read, and what unfolds is a gripping play within a play. The lines between reality and acting blur as the power dynamics shift, exploring themes of desire, seduction, and power.

"ΦΤΑΣΑΜΕ PLUS"

  «Φτάσαμε Plus»  2ος χρόνος  Από μικρός είχε ένα όνειρο. Δεν άκουσε κανέναν. Γέμισε τις βαλίτσες φιλοδοξίες και όνειρα, άφησε το σπίτι του και πήρε νέους δρόμους μακριά από όλους και από όλα. Και όλα ξεκινάνε από την στιγμή που φτάνει στην Αθήνα. Στην μεγάλη πόλη που σου τάζει πολλά. Το ταξίδι προς την δόξα, ξεκινάει. Και οι μέρες, οι μήνες τα χρόνια περνάνε και χάνει τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ήρωας αφιερωμένος στα «θέλω του». Περνά η ζωή και συνεχίζει να ονειρεύεται, μέχρι την στιγμή που δεν παίρνει ανάσα στην μεγάλη πόλη. «Φτάσαμε»… Ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, στα παιδικά όνειρα και στην προσωπική φιλοδοξία. Γιατί τα θέλω μας δεν γίνονται πάντα…  Ένας μονόλογος από την αρχή μέχρι το τέλος, γεμάτος αγαπημένα τραγούδια! 

Είδαμε και προτείνουμε: “Liberta”

  Στο υπέροχο και καλαίσθητο χώρο Project R απολαύσαμε άλλη μία εξαιρετική καλοδουλεμένη παράσταση σε κείμενο του Ανδρέα Αριστοτέλους και σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη <<Liberta>>. Ταξιδεύουμε στην εποχή της κατοχής του 1940, η ηρωίδα μας Ελευθερία αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανό τον τραυματισμένο άντρα της, παλεύοντας για την ελευθερία τους.. Η Ελευθερία (Ελένη Κουκουλάρη) με εσωτερική ερμηνεία, θυμάται-αναπολει- ονειρεύεται ζώντας την κάθε λέξη με συναίσθημα-ένταση-εκφραστικότητα της βιωμένες εμπειρίες της, σε έναν κόσμο όπου οι σχέσεις, οι ανθρώπινες αξίες και οι προσωπικές αναζητήσεις, διαμορφώνουν τα τοπίο της εποχής. Η Αντιγόνη εξαδέρφη της Ελευθερίας, (Ζωή Μουκούλη) και η Γεωργία φίλη- γειτόνισσα (Γιούλη Παπανελοπούλου), την ίδια στιγμή που η κάθε μία ηθοποιός διατηρεί τη μοναδικότητα και την προσωπικότητά της αφού η ανάγκη για ελευθερία και αλληλεγγύη αναδεικνύεται με συγκλονιστικό τρόπο, ενώ ο πόλεμος εξακολουθεί να διαμορφώνει την καθημερινότητα και τις

Είδαμε και προτείνουμε: «Πόκερ»

  Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Πόκερ» από την θεατρική ομάδα "Υποκριτές"σε ένα δυνατό κείμενο του Αποστόλη Χριστοδούλου που μας ενθουσίασε. Ένα έργο που αντικατοπτρίζει την καθημερινή μας πραγματικότητα και μας αναγκάζει να κοιτάξουμε μέσα μας.