Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γνωρίστε τις νικήτριες ομάδες του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next

 

Γνωρίστε τις νικήτριες ομάδες του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next

Λύση στο ζήτημα μεταφοράς ιατρικών φαρμάκων για πρώτες βοήθειες σε δυσπρόσιτες περιοχές, στη συμπερίληψη των κωφών ατόμων σε ποικίλες κοινωνικές δράσεις, καθώς και στην επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών έδωσαν οι φετινές νικήτριες ομάδες!

Μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, συμμετείχαν στον 7ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Generation Next δημιουργώντας μοναδικά projects που προτείνουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την επιστήμη.

H ελπίδα ήρθε με… drone
Η πρώτη νικήτρια ομάδα από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου για το project τους “Cycloid”, πραγματοποίησε έρευνα και ήρθε σε επαφή με γιατρούς και διασώστες καθώς και με τον Δήμο του νησιού προκειμένου να κατασκευάσει ένα drone μεταφοράς φαρμάκων για παροχή πρώτων βοηθειών.

«Το νησί μας προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο αλλά η έλλειψη άμεσης ιατρικής βοήθειας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές της Σάμου αποτελεί πρόβλημα για μόνιμους κατοίκους, τουρίστες καθώς και για ηλικιωμένα άτομα. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αναπτύξαμε ένα σύστημα έκτακτης ιατρικής βοήθειας με UAV (Unmanned Aerial Vehicle (drone)), εξοπλισμένο με ιατρικά εργαλεία και προμήθειες. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύσαμε στη βελτίωση της ιατρικής βοήθειας, μέσα από ένα drone που μπορεί να φτάσει γρήγορα στον ασθενή και περιλαμβάνει kit με ιατρικά εργαλεία, απινιδωτή, οξύμετρο, θερμόμετρο, ηλεκτροκαρδιογράφο, ώστε να προσφερθούν άμεσα βασικές προμήθειες έκτακτης ανάγκης όπως ινσουλίνη, ατροπίνη, κορτιζόνη και aerolin.»

Η νικητήρια ομάδα κέρδισε ένα συναρπαστικό τριήμερο ταξίδι στο CERN (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών). Μπορείτε να δείτε τι λένε οι μαθητές για το project τους εδώ: https://t.ly/prB6L

Στόχος, η συμπερίληψη
Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα “Hackers” από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων Αττικής. Η ομάδα, με γνώμονα τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία μας, δημιούργησε έναν φορητό ρομποτικό διερμηνέα νοηματικής γλώσσας (σε μορφή χεριού). Λόγω του απλού σχεδιασμού του, μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ατομικά ή από εκπαιδευτικούς φορείς και φορείς που διοργανώνουν εκδηλώσεις, καθώς μπορεί να τοποθετείται επί σκηνής και να είναι ορατός από το κοινό.

«Ο πληθυσμός των κωφών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 40.000 άτομα. Λόγω του μικρού ποσοστού τους και της απουσίας διερμηνέων στα σχολεία ή σε εκδηλώσεις, οι κωφοί κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής δυσκολεύονται να ενταχθούν ή αποκλείονται από το τυπικό περιβάλλον εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να εντάσσονται σε ειδικά σχολεία. Όντας ενήλικες, η συμμετοχή τους τόσο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και σε εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος (ομιλίες, ημερίδες, συνέδρια, φεστιβάλ κ.ά.) είναι από δύσκολη έως αδύνατη, καθώς η επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε αυτό το πρόβλημα θελήσαμε να δώσουμε λύση, και να ενισχύσουμε τη συμπερίληψη κωφών στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού αλλά και την επικοινωνία μεταξύ κωφών και μη ατόμων».

Νέα «ζωή» στα πλαστικά
Η ομάδα “Ecobot” από το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Αθηνών κατέκτησε την 3η θέση δημιουργώντας ένα σύστημα ανακύκλωσης και μετατροπής πλαστικών μπουκαλιών PET σε νήμα για 3D εκτυπωτές. Σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Δάφνης και 2ο ΓΕΛ Δάφνης κατασκεύασαν και τοποθέτησαν κάδους ανακύκλωσης στους χώρους των σχολείων.

«Στόχος μας ήταν να περάσουμε ένα μήνυμα για τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το Ecobot είναι ένα σύστημα ανακύκλωσης και μετατροπής πλαστικών μπουκαλιών PET σε νήμα για 3D εκτυπωτές. Με αυτό το νήμα μπορούν να τυπωθούν είδη οικιακής χρήσης, έργα τέχνης, εργαλεία μαθησιακής υποστήριξης όπως χάρακες, 3D μοντέλα κυττάρων ή ανθρώπινων οργάνων καθώς και εξαρτήματα τεχνολογίας, όπως βάσεις για κινητά ή tablet, και εξαρτήματα ρομποτικής, δίνοντας νέα χρήση στο πλαστικό».

Ο 7ος Πανελλήνιος διαγωνισμός Generation Next ολοκληρώθηκε γεμίζοντάς μας ελπίδα για το αύριο. Όλα τα έργα που υποβλήθηκαν καθώς και η πορεία των ομάδων στον διαγωνισμό, αποτελούν υπενθύμιση ότι οι ιδέες ζουν μέσα μας, η έμπνευση έρχεται από την αλληλεπίδραση με τους γύρω μας και οι πιο δυνατές λύσεις είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας και συνεργασίας!

Το Generation Next είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, το οποίο ενδυναμώνει εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες μέσω της STEM εκπαίδευσης. Όλες οι δράσεις του παρέχονται δωρεάν και έχουν λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2017, από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, με την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής και την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone.

Cycloid 2

Project “Cycloid”

Cycloid 5

Project “Cycloid”

Hackers 3

Oμάδα “Hackers”

Hackers 1

Oμάδα “Hackers”

Ecobot 2

Oμάδα “Ecobot”

Ecobot 3

Oμάδα “Ecobot”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 ΙΙ απο 11-22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ 2510

  5 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 Από 11 εως 22 Ιουνίου ΘΕΑΤΡΟ 2510   Το ΘΕΑΤΡΟ 2510, διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2510   το οποίο επιστρέφει για 5 η συνεχομένη χρονιά, από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου με μια σύμπραξη καλλιτεχνών στην ιστορική περιοχή των Εξαρχείων. Για 12 συνεχόμενες μέρες, η τέχνη θα πρωταγωνιστεί στην περιοχή, με 38 μοναδικές παραστάσεις. Θεατρικές Ομάδες, Μ usical , Μονόλογοι,Ομάδες Improv, Performance, Χορός, Καραγκιόζης, αλλά και βραδιές με ζωντανή μουσική, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει νέους καλλιτέχνες και να επιλέξει κάθε μέρα τουλάχιστον μια διαφορετική παράσταση σε ένα φεστιβάλ που προάγει την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Για πρώτη φορά, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους παραστάσεις και να γίνουν μέλη της κριτικής επιτροπής. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό που θα αναδείξει την ομάδα που θα κερδίσει το Α' Βραβείο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα διεξαχθούν δωρεάν μαθήματα

Σεσουάρ για Δολοφόνους_Για πρώτη φορά καλοκαιρινή περιοδεία!

  «Σεσουάρ για Δολοφόνους» Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης   Πρώτη Στάση:   Βεάκειο Θέατρο Πειραιά / Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 Link προπώλησης:   https://www.more.com/theater/sesouar-gia-dolofonous-kalokairini-periodeia/

Είδαμε και προτείνουμε: “Liberta”

  Στο υπέροχο και καλαίσθητο χώρο Project R απολαύσαμε άλλη μία εξαιρετική καλοδουλεμένη παράσταση σε κείμενο του Ανδρέα Αριστοτέλους και σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη <<Liberta>>. Ταξιδεύουμε στην εποχή της κατοχής του 1940, η ηρωίδα μας Ελευθερία αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανό τον τραυματισμένο άντρα της, παλεύοντας για την ελευθερία τους.. Η Ελευθερία (Ελένη Κουκουλάρη) με εσωτερική ερμηνεία, θυμάται-αναπολει- ονειρεύεται ζώντας την κάθε λέξη με συναίσθημα-ένταση-εκφραστικότητα της βιωμένες εμπειρίες της, σε έναν κόσμο όπου οι σχέσεις, οι ανθρώπινες αξίες και οι προσωπικές αναζητήσεις, διαμορφώνουν τα τοπίο της εποχής. Η Αντιγόνη εξαδέρφη της Ελευθερίας, (Ζωή Μουκούλη) και η Γεωργία φίλη- γειτόνισσα (Γιούλη Παπανελοπούλου), την ίδια στιγμή που η κάθε μία ηθοποιός διατηρεί τη μοναδικότητα και την προσωπικότητά της αφού η ανάγκη για ελευθερία και αλληλεγγύη αναδεικνύεται με συγκλονιστικό τρόπο, ενώ ο πόλεμος εξακολουθεί να διαμορφώνει την καθημερινότητα και τις

Είδαμε και προτείνουμε: "Venus in Fur"

  A Mesmerizing Dive into Desire and Power Stepping into the Theatre of the NO, the audience is immediately transported into the compelling world of David Ives' "Venus in Fur." This contemporary dark comedy, brought to life in the heart of Athens, promises an evening of intrigue, laughter, and raw emotion. Running from June 28th to August 5th, the play delivers an experience that lingers long after the final bow. "Venus in Fur" revolves around Thomas Novachek, a playwright and first-time director, exhausted and disheartened after a long day of auditions. Enter Vanda Jordan, a seemingly eccentric and enigmatic actress who arrives late for her audition. Reluctantly, Thomas agrees to let her read, and what unfolds is a gripping play within a play. The lines between reality and acting blur as the power dynamics shift, exploring themes of desire, seduction, and power.

"ΦΤΑΣΑΜΕ PLUS"

  «Φτάσαμε Plus»  2ος χρόνος  Από μικρός είχε ένα όνειρο. Δεν άκουσε κανέναν. Γέμισε τις βαλίτσες φιλοδοξίες και όνειρα, άφησε το σπίτι του και πήρε νέους δρόμους μακριά από όλους και από όλα. Και όλα ξεκινάνε από την στιγμή που φτάνει στην Αθήνα. Στην μεγάλη πόλη που σου τάζει πολλά. Το ταξίδι προς την δόξα, ξεκινάει. Και οι μέρες, οι μήνες τα χρόνια περνάνε και χάνει τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ήρωας αφιερωμένος στα «θέλω του». Περνά η ζωή και συνεχίζει να ονειρεύεται, μέχρι την στιγμή που δεν παίρνει ανάσα στην μεγάλη πόλη. «Φτάσαμε»… Ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, στα παιδικά όνειρα και στην προσωπική φιλοδοξία. Γιατί τα θέλω μας δεν γίνονται πάντα…  Ένας μονόλογος από την αρχή μέχρι το τέλος, γεμάτος αγαπημένα τραγούδια! 

Το «Interview» επιστρέφει για μια παράσταση με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια

                                     « Interview » μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία της ομάδας Εμείς                                                                           17 Ιουνίου στις 20:30                                    στο   Π.Π.Ι.Ε.Δ.                                   Δωρεάν είσοδο                                                                                         Το «Interview», η κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία η ομάδα B . A . N . C στο θέατρο Αλκμήνη επιστρέφει για μια τελευταία παράσταση, στις 17 Ιουνίου , με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια . Η παράσταση σημείωσε απανωτά sold - out και δεν άργησε να γίνει talk of the town , ενώ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο.