" Ο μόνος ένοχος" της Lisa Ballantyne

" Ο μόνος ένοχος" της Lisa Ballantyne

 
Ένα συγκινητικό και αγωνιώδες μυθιστόρημα που προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της Μπαλαντάιν, το οποίο έχει προκαλέσει αίσθηση διεθνώς καθιστώντας τη συγγραφέα του μία από τις καλύτερες εμφανίσεις στον λογοτεχνικό χώρο. Ένα γενναίο και προκλητικό ανάγνωσμα που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από τα μυθιστορήματα της Maggie O’ Farrell και από το έργο της Lionel Shriver. 
 
Το βιβλίο εστιάζει στη σχέση ενός εντεκάχρονου αγοριού, που κατηγορείται για τον φόνο ενός άλλου μικρότερου, με τον δικηγόρο του Ντάνιελ ο οποίος προσπαθεί να ξεχάσει την ταραγμένη παιδική του ηλικία, αλλά η υπεράσπιση του μικρού τον αναγκάζει να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους δαίμονές του: ανατρέχει στις δυσάρεστες μνήμες των παιδικών του χρόνων, ανακαλεί τη σχέση του με τη θετή του μητέρα, περιγράφει τις προσδοκίες του από αυτήν και την τελική απογοήτευσή του. 
 
Παράλληλα, οι αναγνώστες παρακολουθούν τη ζοφερή οικογενειακή ζωή του μικρού που κατηγορείται για φόνο. Ψυχολογικό σασπένς με ίχνη αστυνομικού μυστηρίου, εξαιρετική αποτύπωση των φόβων και των στρεβλώσεων της παιδικής ηλικίας, ένα δυνατό ντεμπούτο που θίγει ζητήματα συμπεριφοράς, οικογενειακών σχέσεων και κοινωνικών ορίων. 0004280 195
 
Ο Ντάνιελ Χάντερ, δικηγόρος στο Λονδίνο, εδώ και χρόνια αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τις πιο απέλπιδες υποθέσεις. Η ζωή του όμως θα αλλάξει όταν θα γνωρίσει τον Σεμπάστιαν, τον εντεκάχρονο που κατηγορείται για τον φόνο του αθώου μικρού αγοριού στην παιδική χαρά. 
 
Ενώ ο Ντάνιελ καταδύεται στην ταραγμένη οικογενειακή ζωή του Σεμπάστιαν, ξυπνούν πρόσωπα από τη δική του πολυκύμαντη παιδική ηλικία: η βιολογική του μητέρα, η οποία ήταν βαθιά μπλεγμένη στα ναρκωτικά∙ οι ανάδοχες οικογένειες, στις οποίες φιλοξενήθηκε∙ η Μίνι, η γυναίκα που τον υιοθέτησε και τον έσωσε με την αγάπη της, αλλά και τον πρόδωσε με τον χειρότερο τρόπο.
 
Τι φρικτό έκανε η Μίνι και ο Ντάνιελ την απέκλεισε από τη ζωή του; Πώς συνδέεται αυτό με την υπόθεση που έχει αναλάβει; Γιατί ο Ντάνιελ φτάνει σε σημείο να αμφισβητεί ό,τι έως τώρα θεωρούσε ηθικό; 
 
Ψυχολογικό σασπένς και αστυνομικό μυστήριο σ’ ένα πολυσυζητημένο διεθνές μπεστ σέλερ. 
 
 
Ένα συγκινητικό και οξυδερκές ντεμπούτο… Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης δημιουργήθηκε τέτοιος θόρυβος γύρω από το βιβλίο.
Guardian
 
Ένα καθηλωτικό ψυχολογικό ντεμπούτο. 
Company (Top Pick) 
 
Μία από τις καλύτερες πρώτες εμφανίσεις στον λογοτεχνικό χώρο.
Daily Record 
 
Ένα συγκινητικό και αγωνιώδες μυθιστόρημα, πλούσιο σε λεπτομέρειες αλλά και με την αλλόκοτη απλότητα μιας παραβολής. 
Joyce Carol Oates, συγγραφέας 
 
Γενναίο και προκλητικό, ένα ανάγνωσμα  ανησυχητικό και καθηλωτικό. 
Rosamund Lupton, συγγραφέας
 
Τρομακτικό και ανησυχητικό, μια σκοτεινή ιστορία για ένα παιδί προβληματικό, που συγγενεύει με τον Κέβιν του αριστουργήματος της  Λάιονελ Σράιβερ Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν. 
Françoise Triffaux, γάλλος εκδότης
 
Ερωτευτήκαμε αυτή την καθηλωτική και βαθιά συγκινητική ιστορία που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της Μάγκι Ο’ Φάρελ και της Λάιονελ Σράιβερ. Πιστεύουμε ότι η γυναικεία γραφή σε συνδυασμό με την αστυνομική πλοκή θα συγκινήσει τους αναγνώστες.
Jacqueline Smit, ολλανδός εκδότης
 
Χωρισμένο σε τρία μέρη με τους τίτλους «Εγκλήματα», «Ενοχή» και «Κρίση», το μυθιστόρημα παρουσιάζει τις παράλληλες ιστορίες του Σεμπάστιαν και του Ντάνιελ. Τα κεφάλαια εναλλάσσονται κι έτσι ο αναγνώστης παρακολουθεί ταυτόχρονα την ιστορία του Σεμπάστιαν –την ανάκρισή του, την προετοιμασία για τη δίκη και την ίδια τη δίκη– και την ιστορία της παιδικής ηλικίας του Ντάνιελ, τα προβλήματα της βιολογικής του μητέρας και τον τρόπο με τον οποίο η Μίνι κατάφερε να τον προσεγγίσει και να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του. Η βία και η αβεβαιότητα είναι ο πρωταγωνιστής στη ζωή και των δύο παιδιών σκοτώνοντας την αθωότητα της παιδικής τους ηλικίας και αναγκάζοντάς τα να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν πολύ νωρίτερα. Αυτό είναι και το στοιχείο που η συγγραφέας προσπαθεί να προβάλει περισσότερο στο μυθιστόρημα, πέρα από το καθαρά αστυνομικό (εάν έκανε τον φόνο ο Σεμπάστιαν) και δικαστικό (εάν θα αθωωθεί ή όχι) ενδιαφέρον της ιστορίας της, ρίχνοντας μια σκληρή ματιά στην οικογένεια που τραυματίζει τα παιδιά της και στην κοινωνία που το επιτρέπει.
 
Της Αλεξίας Βλάρα, 6-8-2015

http://www.all4fun.gr/fun/books/11174-----q---q--lisa-ballantyne.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης μέσω διαδικτύου και με φυσική παρουσία στην Αθήνα

Κραουνάκης+Σπείρα στο θερινό σινεμά "Αττικόν" στο Γαλάτσι- 5/8/20

LED ZEPPELIN SYMPHONIC