Είδαμε την παράσταση : " Χοντροί άνδρες με φούστες" στο θέατρο Αλκμήνη

Είδαμε την παράσταση : " Χοντροί άνδρες με φούστες" στο θέατρο Αλκμήνη

Οι «Χοντροί άντρες με φούστες» είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του Αμερικανού δραματουργού, Νicky Silver. Γράφτηκε το 1988 και προτάθηκε για τρία βραβεία Helen Hayes.
 
Η Φίλις Χόγκαν, μια γοητευτική και εξεζητημένη 40άρα και ο Μπίσοπ Χόγκαν, ο 11χρονος ντροπαλός γιος της είναι οι μοναδικοί διασωθέντες ενός αεροπορικού δυστυχήματος. Μένοντας σε ένα ερημονήσι για πέντε χρόνια αναγκάζονται να καταφύγουν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν, τρώγοντας  τους λοιπούς συνεπιβάτες. Παράλληλα πίσω στο σπίτι τους ο Χάουαρντ Χόγκαν, ένας γοητευτικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου που κυνηγά τις γυναίκες, θα γνωρίσει την Παμ μια αφελή πορνοστάρ και θα συνάψει ερωτική σχέση μαζί της. Όταν η μητέρα και ο γιος καταφέρουν να επιστρέψουν στο σπίτι τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο.1503533 561183107347575 1876216535661002342 n
 
Το έργο είναι χωρισμένο σε τρεις πράξεις: 
 
Στην πρώτη πράξη τόπος και χρόνος εναλλάσσονται χωρίς λογική σειρά. Από τη μια στο ερημονήσι όπου βλέπουμε πως η αδιαφορία, η απουσία της αγάπης, η απελπισία, η πείνα και η αποξένωση οδηγούν στον κανιβαλισμό, στην αιμομιξία και στη ρήξη των ορίων και από την άλλη πίσω στον Χάουαρντ όπου στιγμιότυπα από το γάμο του με τη Φίλις εκτυλίσσονται επί σκηνής  και η ζωή του με την ερωμένη του συνεχίζει να κυλά το ίδιο επιφανειακή με πριν. 
 
Στη δεύτερη πράξη, στο διαμέρισμα του Χάουαρντ, η Φίλις με τον Μπίσοπ επιστρέφουν αλλά δεν είναι πλέον οι ίδιοι που γνώριζε ο Χάουαρντ, ειδικά ο γιος του έχει ενηλικιωθεί με τον πλέον παράδοξο τρόπο και η γυναίκα του νιώθει το ίδιο εγκλωβισμένη μέσα στους τέσσερις τοίχος ενός διαμερίσματος όσο χαμένη και απεγνωσμένη ένιωθε στο ερημονήσι. Η ερωμένη Παμ λειτουργεί ως μοχλός εξελίξεων στην ιστορία.
 
10389281 561183044014248 4283997730898469246 nΣτην Τρίτη πράξη μεταφερόμαστε σε μια νευρολογική κλινική όπου βρίσκεται έγκλειστος ο Μπίσοπ και τη θεραπεία του έχει αναλάβει ένας ψυχίατρος ο Δόκτωρ Νέστωρ. Εκεί γνωρίζει μια ψυχασθενή σε μόνιμη κατάσταση ευθυμίας, την Πόπο Μάρτιν με την οποία αναπτύσσει μια ανθρώπινη σχέση, η μοναδική της ζωής του στην ουσία. Ο Μπίσοπ κατά κάποιο τρόπο «δικάζεται» για την εγκληματική συμπεριφορά του, ποιος ευθύνεται που έφτασε στη μητροκτονία? Οι γονείς του, ο ίδιος ή μήπως η φύση του?
 
Η Ελευθερία Στεφανούρη εξαιρετική στο ρόλο της Φίλις, η κινησιολογία της προσεγμένη στη λεπτομέρεια. Ο Αντώνης Τακτικός καθηλωτικός, υπήρχαν στιγμές που τρόμαζες αληθινά, νόμιζες πως ήταν ο ρόλος που υποδυόταν στην πραγματικότητα. Η Σαββίνα Πετρίδου απέδωσε το ρόλο της Παμ με πολύ σκέρτσο και τον ρόλο της ψυχασθενούς με επάρκεια. Ο  Βαγγέλης Παπατζανάκης ήταν αξιοπρεπής και στους δυο ρόλους του, θα τον ήθελα ίσως λιγότερο υποτονικό στον ρόλο του Χάουαρντ. Η σκηνοθεσία της Αθηνάς Καμπάκογλου άρτια, δίνει έναν καλό ρυθμό στην παράσταση. Τα σκηνικά λιτά και λειτουργικά, τα κοστούμια και η μουσική προσεγμένα. 
 
Πρόκειται για μια δύσκολη παράσταση όπου καταργούνται τα όρια μεταξύ δραματικού και σατιρικού. Ο συγγραφέας σαρκάζει τη φύση του ανθρώπου και μας μεταφέρει την παραφροσύνη του. Διαρκής χρήση βίας παντός είδους, σεξουαλική διαστροφή, παντελής έλλειψη επικοινωνίας και καυστικό χιούμορ. Μια παράσταση για γερά στομάχια!
 
Πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.all4fun.gr/fun/theater/10241--q---q--fat-men-in-skirts-----icky-silver.html 
 
Tης Εύης Κράνη, 4-3-2014

http://www.all4fun.gr/fun/theater/10325-----q----q---.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".