ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΪΤΣΟΣ & ΒΛΑΣΗΣ ΜΙΣΣΟΣ | ΚΡΙΣΕΙΣ & ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: Η ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΪΤΣΟΣ & ΒΛΑΣΗΣ ΜΙΣΣΟΣ | ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 

ΚΡΙΣΕΙΣ & ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: Η ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


 

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Κρίσεις & προκλήσεις: Η νέα κανονικότητα» του ομότιμου καθηγητή, Κώστα Βαΐτσου και του ερευνητή ΚΕΠΕ, Βλάση Μισσού, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3PqFE1a

Link βιβλίου: https://bit.ly/3BBbByh

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Ελλάδα βιώνει ιστορικά την ολοκλήρωση της μακράς μεταπολιτευτικής της περιόδου. Μια τέτοια ιστορική φάση τέλους εποχής ενεργοποιήθηκε από τις δυναμικές διεργασίες μιας ομοβροντίας πολυεπίπεδων εκρήξεων με διαφορετικής προέλευσης συστημικές κρίσεις. Από κοινού πάντως, όλες τους συνοδεύονταν και από τις πολυετείς επιπτώσεις της βαθιάς κοινωνικοοικονομικής κρίσης με την de facto πτώχευση της υπερχρεωμένης οικονομίας της. Η συστημική και αρχικά οικονομική κρίση προκάλεσε σοβαρά ρήγματα στους παραγωγικούς και εισοδηματικούς ιστούς της χώρας, καθώς και στους αρμούς διάχυσης της δυναμικής τους. Συγχρόνως όμως, οι μετεξελίξεις που προέκυψαν αποτέλεσαν τομή στις προοπτικές του πραγματολογικού γίγνεσθαι της επικράτειας μέσω της επιδιωκόμενης πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και φτωχοποίησης από προκρούστεια μέτρα παρατεταμένης λιτότητας. Καταληκτικά πάντως το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού πισωγυρίζει, επιστρέφοντας εκεί που βρισκόταν τρεις δεκαετίες πριν, κυρίως για τις φτωχότερες και μεσαίες ομάδες στην εισοδηματική διαστρωμάτωση της χώρας και με έντονα φαινόμενα διαρθρωτικών ανισοτήτων. Οι τάσεις ενισχύονται και από τη στρατηγικά μεταλλαγμένη στόχευση στη γηραιά ήπειρο από την εμπνευσμένη και πολυεπίπεδη στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια πιο περιορισμένη, γερμανικής προέλευσης και καθαρά εθνοκεντρικών συμφερόντων, Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). [...]

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Κώστας Βαΐτσος

Είναι ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), εκλέχτηκε το 1975 καθηγητής Αναπτυξιακής Οικονομικής του Πανεπιστημίου Σάσσεξ και Professorial Fellow στο εκεί Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Σπουδών (IDS). Το 1979 εκλέχτηκε καθηγητής της τότε Α΄ Έδρας Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Harvard και Yale. [...] Βιβλία και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινέζικα, με εκτενείς διεθνείς αναφορές. [...] Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας και συμμετείχε στη διεπιστημονική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενοποίηση του ερευνητικού χώρου στη γηραιά ήπειρο. [...] Έχει διατελέσει επίσης σύμβουλος κοινωνικών φορέων, κυβερνήσεων, όπως και αναπτυξιακών και κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη, καθώς και σε λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες σε άλλες ηπείρους. Σε συνεργασία με τον Β. Μισσό έχει συγγράψει τα βιβλία: Η νέα οικονομική γεωγραφία της Πελοποννήσου (2013, Gutenberg), Πραγματική οικονομία: Εμπειρίες ανάπτυξης, κρίσης και φτωχοποίησης στην Ελλάδα (2018, Κριτική), Κρίσεις και προκλήσεις. Η νέα κανονικότητα (Εκδόσεις Πατάκη, 2022).

 

Βλάσης Μισσός

Είναι ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ (υπότροφος ΙΚΥ) και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Πολιτική Οικονομία της Κοινωνικής Πολιτικής και στην Ιστορία Οικονομικών Θεωριών. Επί σειρά ετών εργάστηκε ως μέλος της Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής, Φτώχειας και Ανισοτήτων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ενώ την περίοδο 2015-2016 ως ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Έχει διατελέσει σύμβουλος διεθνούς αναπτυξιακής πολιτικής σε αναπτυξιακά προγράμματα της κυβέρνησης της Αυστραλίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες με επίκεντρο την εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Ως ακαδημαϊκός υπότροφος, έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ και έρευνές του έχουν δημοσιευθεί σε ξένα και εγχώρια επιστημονικά περιοδικά. Με τον καθηγητή Κωστή Βαΐτσο έχει συγγράψει τα βιβλία: Η νέα οικονομική γεωγραφία της Πελοποννήσου (2013, Gutenberg), Πραγματική οικονομία: Εμπειρίες ανάπτυξης, κρίσης και φτωχοποίησης στην Ελλάδα (2018, Κριτική), Κρίσεις και προκλήσεις. Η νέα κανονικότητα (Εκδόσεις Πατάκη, 2022).

 

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών 

Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ είναι μια δεξαμενή σκέψης που επεξεργάζεται και καταθέτει στον δημόσιο διάλογο τεκμηριωμένες προτάσεις προοδευτικής πολιτικής. Από την ίδρυσή του, την άνοιξη του 2017, το ΕΝΑ διαμορφώνει με τις παρεμβάσεις του την ατζέντα σε ζητήματα αιχμής διερευνώντας και αναδεικνύοντας εναλλακτικές θεωρητικές πλαισιώσεις, πρωτότυπες προσεγγίσεις και διεθνείς καλές πρακτικές για την προώθηση της δίκαιης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης, την άρση των ανισοτήτων και αποκλεισμών και την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".