Νέες κυκλοφορίες | Δεκέμβριος 2019


Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Συλλογικό | Εκδόσεις Το Μέλλον
Είδος: Με το Βλέμμα της ΚριτικήςΣελίδες: 74Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2019ISBN: 978-618-83648-9-9
Δείτε το preview
Τιμή: 10,6 €
Τελειομανής, σχολαστικός, ιδιότροπος, λάτρης της λεπτομέρειας και πολλοί ακόμη είναι οι επιθετικοί προσδιορισμοί που έχουν συνοδέψει κατά καιρούς το έργο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Πρόκειται πραγματικά για έναν εμβληματικό καλλιτέχνη που μέσα από τις ταινίες του κατάφερε να διευρύνει τα όρια της έβδομης τέχνης, όσο ελάχιστοι. Από αντιπολεμικά αριστουργήματα («Σταυροί στο Μέτωπο»), μέχρι επιστημονική φαντασία («2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος») και από πολιτική σάτιρα (“Dr. Strangelove”), μέχρι θρίλερ («Η Λάμψη») και ταινίες εποχής (“Barry Lyndon”).
Κάθε ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη αποτελεί κι ένα σημείο αναφοράς, στην πορεία και την εξέλιξη του σινεμά. Γι’ αυτό εξάλλου κι αν θα έπρεπε να επιλέξουμε έναν και μόνο σκηνοθέτη, για να αποδώσουμε τον χαρακτηρισμό ιδιοφυής, μέσα από ολόκληρη την ιστορία της έβδομης τέχνης, αυτός θα ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Ένας καλλιτέχνης χαρισματικός και καινοτόμος, του οποίου η συμβολή, στην πορεία και την εξέλιξη του σινεμά, υπήρξε καταλυτική. Με οδηγό το συγκεκριμένο βιβλίο και σταθμούς του ταξιδιού μας τις ταινίες του, σαλπάρουμε στο μοναδικό κινηματογραφικό του σύμπαν.
Γράφουν οι: Γιώργος Ρούσσος, Τάσος Ρέτζιος, Γιώργος Παπαδημητρίου, Σταύρος Γανωτής, Δημήτρης Χαρίτος, Χρήστος Μήτσης, Νίκος Τσαγκαράκης, Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, Ιωσήφ Πρωιμάκης, Θόδωρος Σούμας.
Αρχισυνταξία: Νέστορας Πουλάκος.
Άπαντα τα ποιήματα
Τόμας Μπέρνχαρντ
Είδος: Ποίηση απ' όλο τον κόσμο
Σελίδες: 442Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2019ISBN: 978-960-638-077-8
Δείτε το preview
Τιμή: 15,9 €
Μετάφραση: Ιωάννα Διαμαντοπούλου - Χριστίνα-Παναγιώτα Γραμματικοπούλου.
Εισαγωγή: Ευριπίδης Γαραντούδης.
*
Ο Τόμας Μπέρνχαρντ (1931-1989) είναι γνωστός, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, πρωτίστως ως πεζογράφος και δευτερευόντως ως δραματουργός. Υπάρχει, όμως, μια ακόμα συγγραφική όψη του, εκείνη του ποιητή, που είναι η περισσότερο σκιασμένη και γίνεται γνωστή στην Ελλάδα ουσιαστικά για πρώτη φορά, χάρη στην παρούσα έκδοση-μετάφραση ολόκληρου του ποιητικού έργου του.
Ως ποιητής εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο, προσεγγίζοντας ολοένα και περισσότερο προς εκείνον τον ψυχισμό και τη στάση απέναντι στη ζωή, τον εαυτό του και τους ανθρώπους, που γνωρίζουμε από την πεζογραφία του, ό,τι μπορούμε σχηματικά να ονομάσουμε αρνητισμό.
Ο ίδιος ο Μπέρνχαρντ, στα πολλά αυτοβιογραφικά και αυτοαναφορικά κείμενά του, συχνά αναφέρθηκε στον αρνητισμό του. Έγραψε, για παράδειγμα, σε ένα από αυτά: Είμαι ενδεχομένως για όλη μου τη ζωή ο αρνητικός συγγραφέας. Αλλά πρέπει να πω ότι αισθάνομαι απολύτως καλά σ’ αυτόν τον ρόλο· δεν μ’ εξοργίζει καθόλου. Γιατί οι άνθρωποι λένε ότι είμαι ένας αρνητικός συγγραφέας, ενώ είμαι, συγχρόνως, ένας θετικός άνθρωπος. Λοιπόν, δεν πρόκειται να πάθω τίποτα, δεν είν’ έτσι; Ή μήπως αυτό είναι επικίνδυνο; Δεν ξέρω! Κυρίως όταν βρίσκομαι πολύ μακριά από την πατρίδα μου, τα βρίσκω όλα πολύ ευχάριστα.
*
Ο Αυστριακός Τόμας Μπέρνχαρντ (Thomas Bernhard) γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1931. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βαυαρία, στη Βιέννη και στο Σάλτσμπουργκ, όπου σπούδασε τραγούδι, βιολί και μουσικολογία. Ένα μέρος των νεανικών του χρόνων, τα οποία και περιέγραψε σε μια πεντάτομη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία, το ζει στο σανατόριο. Το 1957 δημοσιεύεται η πρώτη ποιητική συλλογή του. Με το πεζογραφικό και το θεατρικό του έργο, ο Μπέρνχαρντ ασκεί οξύτατη κοινωνική κριτική στην πατρίδα του. Το 1970 τιμάται με το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Δυτικής Γερμανίας «Γκέοργκ Μπύχνερ». Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου 1989 στο σπίτι του, στην Άνω Αυστρία.
Περισσότερα...
Προεπαναστατικά ποιήματα
Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι
Είδος: Ποίηση απ' όλο τον κόσμοΣελίδες: 130Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2019ISBN: 978-960-638-085-3
Δείτε το preview
Τιμή: 11,66 €
Μετάφραση - Εισαγωγή: Γιώργος Μολέσκης.
*
Ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι έζησε και πέθανε –και εξακολούθησε να υπάρχει και μετά τον θάνατό του– ως ένας πολυσυζητημένος ποιητής, που τόσο η αποδοχή όσο και η απόρριψή του αγγίζει συχνά τα πιο ακραία όρια αυτών των εννοιών. Ακόμη και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης οι συζητήσεις για τον ποιητή, την πρωτοποριακή ποιητική του, τη ζωή του και τη στάση του απέναντι στη σοσιαλιστική επανάσταση, βρίσκονταν σε ένταση. Η στάση αυτή ήταν αναμενόμενη απέναντι σ’ έναν ποιητή που σ’ όλη την πορεία του απέρριπτε και αποδεχόταν πράγματα με πολύ πάθος, ορμητικό και προκλητικό ως τα άκρα και ταυτόχρονα τρυφερό και ευαίσθητο, έναν ποιητή, ο οποίος έβαλε τελικά «την τελεία μιας σφαίρας» στην καρδιά του. Τόσο η αποδοχή, όσο και η απόρριψή του σχετίζονται άμεσα με την ιδιότυπη ποιητική του από τη μια και με τις ιδεολογικές του τοποθετήσεις από την άλλη. Η γραμμή, ωστόσο, που χωρίζει αυτά τα δυο δεν είναι ευθεία. Ιδεολογικοί του σύντροφοι τον απορρίπτουν ως ποιητή και αντίπαλοί του τον θαυμάζουν. Άλλοι πάλι χωρίζουν την ποίησή του πριν και μετά το 1917 για να απορρίψουν το ένα ή το άλλο της μέρος. Ο Μαγιακόφσκι, που ξεκίνησε ως φουτουριστής ποιητής, και από μια άποψη παρέμεινε τέτοιος ως το τέλος, ταυτίστηκε μετά το 1917, με όλο το πάθος που τον διέκρινε ως ποιητή και ως άνθρωπο, με τη σοσιαλιστική επανάσταση.
Περισσότερα...
Κιριμπάτι
Μαρία Αντόνια Μασανέτ
Είδος: Ποίηση απ' όλο τον κόσμοΣελίδες: 74Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2019ISBN: 978-960-638-086-0
Δείτε το preview
Τιμή: 8,48 €
Μετάφραση: Άτη Σολέρτη / Επίμετρο: Εντουάρντ Σαναχούγια.
*
Το Κιριμπάτι της Μαρίας Αντόνια Μασανέτ είναι η «ποιητικοποίηση» μιας προαναγγελθείσας καταστροφής, του ναυαγίου κάποιων νησιών που, λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή, θα αφανιστούν αναπόφευκτα. Η Δημοκρατία του Κιριμπάτι, ένα σύνολο από 32 ατόλες και ένα νησί, το Μπανάμπα, που επιπλέουν μόλις λίγα μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Χαβάης και Αυστραλίας, στο ύψος του Ισημερινού, ανάμεσα στη Μικρονησία και την Πολυνησία, ξέρει ότι οι μέρες του είναι μετρημένες και ότι ο προορισμός του είναι το ταξίδι σε άλλη γη και η διατήρηση της μνήμης, η αντίσταση στη λήθη αυτού που υπήρξε.
*
Η Μαρία Αντόνια Μασανέτ (María Antònia Massanet, Artà, 1980) είναι ποιήτρια της Μαγιόρκας. Σπούδασε Θεωρία της Λογοτεχνίας και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ενώ διαθέτει και μεταπτυχιακό σε θέματα φύλου. Διδάσκει ποίηση στο Aula de Escritores της Βαρκελώνης. Με το βιβλίο Disseccions emotionsonals κέρδισε το Βραβείο Art Jove το 2006 για ποίηση στα Καταλανικά. Άλλα βιβλία της είναι τα: batec (Curbet Edicions, 2014), Kiribati (Adia Edicions, 2015) και Aus de ramat (Adia Edicions, 2019). Συντονίζει τον κύκλο ποιητών La Poeteca στη Βαρκελώνη και είναι μία εκ των διοργανωτών του Φεστιβάλ PoésArt de Mallorca.
Περισσότερα...
Ο Βάτραχος
Πάνος Γιαλίτσης
Είδος: Ελληνική Λογοτεχνία (Μυθιστόρημα)Σελίδες: 548Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2019ISBN: 978-960-638-084-6
Δείτε το preview
Τιμή: 19,08 €
Ο Πολ, ένας χρεοκοπημένος και χωρισμένος άντρας, κάθε απόγευμα δραπετεύει από ένα επώδυνο παρελθόν, καθώς ακούει στο παγκάκι ενός άλσους, με αμείωτο ενδιαφέρον, μια παράδοξη ιστορία από έναν αινιγματικό και μοναχικό συγγραφέα. Μια μέρα, ο συγγραφέας εξαφανίζεται μυστηριωδώς προτού τελειώσει την ιστορία του, αφήνοντας στον Πολ τον σκύλο του. Για τους επόμενους δέκα μήνες, ο Πολ πηγαίνει καθημερινά στο ίδιο σημείο για να συναντήσει τον παράξενο άντρα, να του επιστρέψει τον σκύλο και να μάθει το τέλος της ιστορίας. Μιας ιστορίας καθοριστικής για το μέλλον του αλλά και το παρελθόν του.
*
Ο Πάνος Γιαλίτσης γεννήθηκε στη Νεάπολη των Εξαρχείων όπου έζησε τα εφηβικά του χρόνια. Έχει κυπριακή καταγωγή. Σπούδασε Ραδιολογία-Ακτινολογία και εργάζεται στον χώρο της υγείας. Παρακολούθησε επί σειρά ετών σεμινάρια υποκριτικής τέχνης στο Μικρό Πολυτεχνείο και συμμετείχε στις θεατρικές παραστάσεις του. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Θέατρο των Αλλαγών, σεμινάρια master class θεάτρου και έχει διακριθεί σε φεστιβάλ μονολόγων. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας στο εργαστήρι της Αθηναϊκής Σκηνής Κάλβου-Καλαμπόκη υπό τη διδασκαλία και καθοδήγηση του σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη. Υπήρξε δρομέας μεγάλων αποστάσεων και μαραθωνοδρόμος. Το μεγάλο του πάθος, από παιδί ακόμα, είναι η μουσική του κινηματογράφου, γι’ αυτό και η κάθε μέρα της ζωής του έχει το δικό της soundtrack. Ασχολείται επίσης με τη μουσική επιμέλεια παραστάσεων. Ο Βάτραχος είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Περισσότερα...
Τρεις ευχές
Κώστας Γραμματικόπουλος
Είδος: Ελληνική Λογοτεχνία (Μυθιστόρημα)Σελίδες: 194Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2019ISBN: 978-960-638-088-4
Δείτε το preview
Τιμή: 12,72 €
Στη μεταπολίτευση, με την Ελλάδα ακόμα ρημαγμένη από τις πολιτικές διαφορές αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες, τρεις φίλοι-ήρωες της καθημερινής ζωής κάνουν όνειρα-διαβατήρια για ένα καλύτερο μέλλον, τα οποία όμως χάνονται και σβήνουν αργά όσο οι ανθρώπινες σχέσεις δείχνουν τη διαστρεβλωμένη τους αντανάκλαση στον κόσμο που ζουν.
Στις Τρεις ευχές του Κώστα Γραμματικόπουλου, όλοι βγαίνουν από τον δρόμο τους και όλοι πρέπει να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Να τη δομήσουν και να την ξαναχάσουν σε συνεχόμενο στρόβιλο από συναισθήματα και χαοτικές ανθρώπινες σχέσεις.
Και μέσα σε όλα αυτά, ένας σαλός μαγικός βοηθός που γνωρίζει εξαρχής τι πρόκειται να γίνει. Ψυχανεμίζεται την αλήθεια και τολμά να τη φωνάξει. Αλλά σε μιαν Ελλάδα αποπροσανατολισμένη, τέτοιες αληθινές φωνές έχουν το μειονέκτημα να μην ακούγονται και να χάνονται.
Από την αρχή μέχρι το τέλος της ιστορίας μας, η μόνη αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος κάθε άλλο παρά το τέλειο ον είναι της δημιουργίας. Τρωτός και αδύναμος, μαστίζεται από την καθημερινότητα και χάνεται πριν ξανασταθεί στα πόδια του και πριν χαθεί για μια ακόμη φορά με την πρώτη αφορμή.
*
Ο Κώστας Γραμματικόπουλος γεννήθηκε το 1962 και ζει στη Νίκαια. Το 2012, συνέγραψε το θεατρικό έργο Το τελικό λάθος με τον Χρήστο Βογιατζή. Aπό τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορούν τα βιβλία του: Νεκρό φιλί (ποίηση, 2015), Οι απόκληροι (νουβέλα, 2017) και Ζήτω ο άνθρωπος (θέατρο, 2018).
Περισσότερα...
Φυσορρόος
Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ
Είδος: Ελληνική Λογοτεχνία (Διηγήματα)Σελίδες: 188Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2019ISBN: 978-960-638-083-9
Δείτε το preview
Τιμή: 10,6 €
Τα καλύτερα διηγήματα του συγγραφέα, από τα πιο συγκλονιστικά που έχουν γραφτεί για τη δεύτερη μεγάλη συμφορά που έπληξε τον ελληνισμό, δηλαδή την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ένα αντιπολεμικό παραλήρημα ενός βαριά τραυματισμένου του ’74. Η μάνα του αγνοούμενου που χάνει τα λογικά της και «γυρίζει» στο χωριό της με έναν συγκλονιστικό τρόπο, και σε άλλο ο ορισμός της εσχάτης προδοσίας, μέσα από τα κλειδιά ενός σταυρόλεξου. Ένας γέρο-γητευτής προσπαθεί με γητειές να σβήσει την τούρκικη σημαία στον Πενταδάκτυλο. Ένα σπαρακτικό διήγημα για τις 37 ημέρες που πέρασε ο πατέρας του συγγραφέα στην κόλαση των βασανιστηρίων του Αττίλα. Η περιγραφή της Αμμοχώστου, της πόλης φάντασμα, μέσα από τα μάτια ενός παπαγάλου ο οποίος «ξεχάστηκε» εκεί, ενώ οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν για να σωθούν. Τέλος, άλλα διηγήματα της αθωότητας, τρυφερά, αληθινά, έξυπνα, ακόμα και μαθηματικά αποφορτίζουν εντελώς το κλίμα της πρώτης ενότητας.
Φυσορρόος: λέξη συνθηματική, που λέγεται από γητευτή για εκδίωξη κάποιου κακού (από το φυσώ+ρέω).
*
Ο Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ γεννήθηκε στην Κύπρο και σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διηγήματα, ποιήματα και άλλες εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελλαδικά και κυπριακά περιοδικά. Έχει διοργανώσει δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Υπήρξε μέλος της πνευματικής ομάδας που εξέδιδε το περιοδικό Ο κύκλος. Έχει γράψει τα ποιητικά έργα: Καρπασία (χειρόγραφο ποίημα εκτός εμπορίου, 1984), Διθαλάσσου (εκδόσεις Κάρβας 2012), Πικρόλιθος, σημειώσεις σχεδίας (εκδόσεις Κάρβας 2014), Ύδατα Υδάτων, δελτία θυέλλης (εκδόσεις Κάρβας 2016) και τα διηγήματα: Η Κόρη του Δραγουμάνου (εκδόσεις Μεταίχμιο 2003, τιμήθηκε με το πρώτο κρατικό βραβείο διηγήματος) και 20 Διηγήματα (εκδόσεις Κάρβας 2014).
Περισσότερα...
Ερυθρό
Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης
Είδος: Ελληνικό ΘέατροΣελίδες: 42Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2019ISBN: 978-960-638-082-2
Δείτε το preview
Τιμή: 8,48 €
Η μαμά και ο μπαμπάς έχουν έναν ανάπηρο υιό. Τον φροντίζουν, τον προσέχουν και τον αγαπούν. Υπό έναν όρο: να τους αγαπά κι αυτός. Σιωπηλά. «Τα χείλη της βάφτηκαν κόκκινα. Τα χέρια του επίσης». Το Ερυθρό είναι μία ιστορία για τη βία, την κρυφή βία, εκείνη που στη σύγχρονη οικογένεια κρύβεται πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες.
Ανοίγουμε;
*
Ο Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης ζει και ονειρεύεται στην Αθήνα. Οι βασικές του σπουδές σχετίζονται με την Εργοθεραπεία και την Παιδαγωγική Θεάτρου. Ως εργοθεραπευτής εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και ως επόπτης εργοθεραπευτών στην ΑΜΚΕ Διάδρασις. Ως εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού, συνδιαλέγεται με συμπεριληπτικές ομάδες παιδιών κι ενηλίκων, ενώ το 2015 εντάχθηκε στο Studio Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου. Θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί σε αθηναϊκές σκηνές, σε συνεργασία με διάφορους σκηνοθέτες, όπως η Γεωργία Μαυραγάνη, η Βάνα Πεφάνη, ο Κοραής Δαμάτης, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης κά. Το 2018 σκηνοθέτησε τη συμπεριληπτική ομάδα «Αχ, τι;» και πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Scratch Night του Bob Theater Festival. Εδώ και αρκετά χρόνια αρθρογραφεί και δημιουργεί εκπαιδευτικές επιμορφώσεις σχετικά με την ειδική αγωγή και την εκπαίδευση, την αναπηρία και το θέατρο. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορούν τα δύο του βιβλία: Δεν με Ξέρεις, αληθινά μικροδιηγήματα για ένα παιδί που διαμένει σε ίδρυμα ατόμων με αναπηρία (υποψήφιο για τα Public Book Awards 2018) και Delete, κοινή έκδοση με τη Βάνα Πεφάνη δύο θεατρικών κειμένων με θέμα την κακοποίηση.
Περισσότερα...
Ανθολογία νέων Ιταλών ποιητών
Ανθολόγηση: Βαλεντίνη Σάντα
Είδος: Ανθολογίες νέων ποιητώνΣελίδες: 200Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2019ISBN: 978-960-638-090-7
Δείτε το preview
Τιμή: 10,6 €
Δίγλωσση έκδοση. 15ο βιβλίο της σειράς www.youngpoets.eu.
Δίγλωσση έκδοση.
Ανθολόγηση - Πρόλογος: Βαλεντίνη Σάντα
Μετάφραση: Μικέλα Κορβίνο, Ευρώπη Ρίζου, Βαλεντίνη Σάντα, Κωνσταντίνα Χριστοπούλου
**
Βιντσέντσο ΓκαλβάνιοΒαλέριο ΓκρουτΝτιέγκο ΚοντιτσέλοΑντόνιο ΛάντσαΜανταλένα ΜπεργκαμίνΜαρία ΜπόριοΑντόνιο ΜπουξΝτάβιντε ΝόταΜάρκο ΠελιτσιόλιΟμάρ Γκιάνι ΣάμπαΆμπρα Σιμεόνε, Μικέλα Τζαναρέλα
Vincenzo Galvagno, Valerio Grutt, Diego Conticello, Antonio Lanza, Maddalena Bergamin, Maria Borio, Antonio Bux, Davide Nota, Marco Pelliccioli, Omar Ghiani Saba, Ambra Simeone, Michela Zanarella
Περισσότερα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".