Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Όνειρο στη σκουριά» του Γεράσιμου Γασπαρινάτου από την ΚΑΠΑ Εκδοτική
Ο Γεράσιμος Γασπαρινάτος, στο βιβλίο του «Όνειρο στη σκουριά» από την ΚΑΠΑ Εκδοτική, μιλά για την αληθινή ιστορία ενός εφήβου ποδοσφαιριστή, του Σίμου Δεληγιάννη, από το Λαύριο μέχρι και το γήπεδο της ΑΕΚ και τους αστέρες της δεκαετίας του ’70.
Ακόμα κι αν δεν αγαπάτε το ποδόσφαιρο, το συγκεκριμένο βιβλίο λειτουργεί περισσότερο ως μια αφήγηση για την ιστορία της ΑΕΚ, τους οπαδούς της, που διέπονται από άμυλα κριτήρια και το πάθος τους για τη νίκη, παρά ως ένα καθαρά οπαδικό βιβλίο. Ο συγγραφέας, ο Γεράσιμος Γασπαρινάτος, φίλος της ΑΕΚ, μιλά για όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες του ποδοσφαίρου που δίνουν θέαμα και που, με λίγα μέσα, από τις αλάνες έρχονται στα μεγάλα γήπεδα, με μοναδικό κριτήριο την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο και την μπάλα.
Ο Σίμος Δεληγιάννης έχει τη δική του ιστορία και ο Γεράσιμος Γασπαρινάτος μάς τη μεταδίδει με αξιοπρέπεια και χωρίς περιττές δοξασίες. Σπάνιο φωτογραφικό υλικό σε γυρνά δεκαετίες πίσω, ενώ εφημερίδες και τίτλοι ειδήσεων κρύβουν μια εποχή που έχει μεγαλώσει με αγάπη για τον καλό αθλητισμό, τη δύναμη της φιλίας και, τόσα χρόνια μετά, το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας φαντάζει τόσο μακρινό αλλά και συνάμα τόσο κοντινό.
Μια εποχή που μας θυμίζει ότι είναι εδώ και μας ανήκει, για να συνεχίσουμε να τη θυμόμαστε και να τη γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές: τις δύσκολες συνθήκες, τα πενιχρά μέσα και την αγάπη χωρίς ανταλλάγματα για το ποδόσφαιρο ή οτιδήποτε άλλο.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί σπουδή στον καλό αθλητισμό και στην υγιή ανταγωνιστικότητα, παρόλο που αναφέρεται σε σκορπούνες νίκες και ήττες των μεγάλων ελληνικών ομάδων. Με ωραία δομή, συνοχή και παράλληλα έρευνα, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και μπορεί να προσελκύσει αναγνώστες ανεξαρτήτως φύλου.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου