Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Της γραφής»

Η ποιητική συλλογή «Της γραφής» της Χρύσας Ευστ. Αλεξοπούλου αποτελεί έναν ποιητικό στοχασμό πάνω στη γλώσσα και τη δημιουργική της δύναμη. Διαρθρωμένη σε δύο μέρη – το πρώτο αφιερωμένο στη γραφή και το δεύτερο στα «σημεία του λόγου» – η συλλογή ξεδιπλώνει μια εξερεύνηση της γλωσσικής έκφρασης ως εργαλείο νοηματοδότησης, μνήμης και επικοινωνίας.

ντικριστο κυματισμοί

σμιλεύτηκαν

μ τν αθαιρεσία το τυχαίου,

τ χάρη τς μπνευσης,

γι ν κυρώνουν μ τν τρόπο τους

τν πλήξη τς πουσίας.



Η ποιήτρια προσεγγίζει τη γλώσσα με την ενδελέχεια μιας αρχαίας τέχνης. Η μνήμη, ως πρώτη λέξη της συλλογής, λειτουργεί σαν θεμέλιο του δημιουργικού οικοδομήματος, ανακαλώντας βιώματα, εικόνες και συναισθήματα. Η σχέση ανάμεσα στις λέξεις και το νόημα αποτελεί κεντρικό άξονα: οι λέξεις δεν είναι παθητικοί φορείς νοημάτων, αλλά δυναμικές οντότητες που αναζητούν ελευθερία, παλινδρομώντας μεταξύ σημασίας και αισθήματος.

Σημαντικά Χαρακτηριστικά

  1. Ελευθερία των λέξεων: Οι λέξεις αφήνονται να κινούνται αυτόνομα, να πλάθουν νοήματα πέρα από τα αρχικά τους όρια.
  2. Γλώσσα ως τέχνη: Με τα ποιήματα της συλλογής να οργανώνονται γύρω από σημεία στίξης, τόνους, πνεύματα και σχήματα λόγου, η γλώσσα μετατρέπεται σε μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική δημιουργία. Ο τρόπος που αναλύει τη λειτουργικότητα των στοιχείων αυτών μαρτυρά μια σχεδόν μαθηματική προσέγγιση στην ποιητική φόρμα.
  3. Σχέση εικόνας και λέξης: Εμπνευσμένη από τη ρήση ut pictura poesis («όπως η ζωγραφική, έτσι και η ποίηση»), η Αλεξοπούλου χτίζει εικόνες με λέξεις, όπως φαίνεται στη διαρκή σύνδεση της γλώσσας με τη φύση, τη μνήμη και τη δημιουργική πράξη.
  4. Αγωνία της γραφής: Ποιήματα της εκφράζουν την αγωνία της δημιουργίας. Η νύχτα, ως σύμβολο του ασυνειδήτου, γίνεται η στιγμή που η ποιήτρια παλεύει με τις λέξεις της, προσπαθώντας να τους δώσει πνοή και ζωή.

Η συλλογή «Της γραφής» δεν είναι απλώς ένα έργο για τη γλώσσα. Είναι μια εσωτερική αναζήτηση που διερευνά πώς οι λέξεις μετασχηματίζονται σε ποίηση, πώς η μνήμη γίνεται γραφή και πώς η τέχνη της γραφής προσπαθεί να συνομιλήσει με τον κόσμο. Με μια έκδοση υψηλής αισθητικής από τις εκδόσεις Περισπωμένη, το έργο αυτό απευθύνεται σε αναγνώστες που αγαπούν τη γλώσσα και τις δυνατότητές της, τόσο ως δημιουργικό μέσο όσο και ως φορέα μνήμης και ταυτότητας.

Αυτή η συλλογή προτείνει έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ του δημιουργού, της γλώσσας και του αναγνώστη, προσκαλώντας μας να σκεφτούμε τη γλώσσα όχι μόνο ως εργαλείο αλλά και ως ζωντανό οργανισμό.


Της Αλεξίας Βλάρα, 16/11/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ " του Τζων Πρίσλεϋ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ ΙΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 16/10

Είδαμε και προτείνουμε: Ήλιος με δόντια

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Ο Αιώνιος Σύζυγος του Φ. Ντοστογιέφσκι

Είδαμε και προτείνουμε: Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι στο Θέατρο Σταθμός

Έφη Μεράβογλου: " Έχει τόσες πολλές δυνατές ατάκες η παράσταση και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, οπότε το κοινό μπορεί να κρατήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα περί αγάπης".