Ο Πασχάλης Τσαρούχας

Ο Πασχάλης Τσαρούχας μιλάει στο all4fun

Φέτος στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα δούμε έναν πολύ ιδιαίτερο μονόλογο , μία παράσταση που θα συζητηθεί, καθώς έχουμε μία πολύ δυναμική ένωση.
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης
Κείμενο: Δημήτρη Μανιάτη
Ερμηνεία: Πασχάλη Τσαρούχα
 
Ο Πασχάλης Τσαρούχας μιλάει στο all4fun για την συνεργασία του , καθώς και για την τόσο ενδιαφέρουσα παράσταση...
 
"Οι οργανωμένες αστικές κοινωνίες παραδοσιακά παρήγαν και εξακολουθούν να παράγουν και να αναπαράγουν κοινωνικές ανισότητες, αδικίες και στρεβλώσεις. Παρέχουν "πλουσιοπάροχα" θα έλεγε κανείς την "πρώτη ύλη" στη Ληστροσύνη. Εδώ βέβαια χρειάζεται να διευκρινήσουμε ότι με τον όρο ΛΗΣΤΗΣ δεν εμπεριέχεται εκείνος του κλέφτη. Το ποιός τελικά επιλέγει να περάσει "απέναντι" και να ακολουθήσει τον μοναχικό αυτό δρόμο, είναι σίγουρα θέμα προσωπικής επιλογής."10983152 10203698781215618 9006643192692787492 n
 
 «Ληστής» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη και κείμενο Δημήτρη Μανιάτη. Ποιος είναι ο ληστής; Μπορεί ο θεατής να βάλει στο πρόσωπο του ληστή όποιον θεωρεί ο ίδιος «ληστή»;
 
Ο δικός μας ΛΗΣΤΗΣ είναι ο άνθρωπος ο οποίος πνιγμένος από τις εφαρμοσμένες κοινωνικές - οικονομικές δομές βιώνει το προσωπικό ή συλλογικό αδιέξοδο σε τέτοιο βαθμό, ώστε αναγκάζεται τελικά να περάσει τη "γραμμή". Εκείνη τη νοητή γραμμή που χωρίζει το νόμιμο από το παράνομο. Έχω την εντύπωση δε, ότι ο θεατής παρακολουθώντας την παράσταση σίγουρα θα βρει αναφορά στο κοντινό ή μακρινό παρελθόν του, καθώς επίσης θα μπει στον πειρασμό να "προσδιορίσει" σε κάποιο πρόσωπο τον ρόλο του ΛΗΣΤΗ.
10980732 900635433291031 2439991056509410433 n 
Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Σταμάτη Κραουνάκη;
 
 Με τον Σταμάτη γνωριστήκαμε γιατί, μάλλον, έτσι έπρεπε να γίνει. Μιλήσαμε αρχικά πριν δύο καλοκαίρια από το facebook, βρεθήκαμε κάποιες φορές, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποιος επαγγελματικός λόγος και κάποια στιγμή μέσα από τις κουβέντες μας αναδύθηκε η ανάγκη να συνεργαστούμε. Νομίζω ότι και οι δύο είχαμε ανάγκη, την δεδομένη στιγμή, την ύπαρξη του "άλλου" στο δημιουργικό μας πεδίο.
 
Το κείμενο του Δημήτρη Μανιάτη είναι γραμμένο σαν λιμπρέτο και εμπεριέχει την ευαισθησία του Σταμάτη που γνωρίζει πολύ καλά και την πρόσφατη ελληνική ιστορία. Νιώθετε μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στον θεατή;
 
 Η διδασκαλία του Σταμάτη είναι αυτή που με βοήθησε να ξεφλουδίσω, να αποκαλύψω τα επάλληλα στρώματα τα οποία έχει χτίσει ο Δημήτρης συγγράφοντας τον ΛΗΣΤΗ. Αυτός άλλωστε υπήρξε και ο ουσιαστικός λόγος που επέμεινα να αναλάβει την σκηνοθεσία ο Σταμάτης. Το κείμενο, πράγματι μοιάζει με λιμπρέτο και, όπως καταλαβαίνετε, η ανάγκη να είναι ο Σταμάτης εκείνος που θα μου διδάξει την παρτιτούρα υπήρξε τόσο απόλυτη όσο και αναγκαία. Υποχρέωση δεν αισθάνομαι απέναντι σε κανένα. Ευγνωμοσύνη στους κυρίους Μανιάτη και Κραουνάκη αισθάνομαι, καθώς και το πολύ βαθύ συναίσθημα ότι μέσω αυτής της παράστασης, όλοι οι συντελεστές εκπληρώνουμε ένα ΧΡΕΟΣ.
 
Θα υπάρχουν στοιχεία παράδοσης και πολιτισμικής κληρονομιάς στην παράσταση;
 
 Φυσικά και θα υπάρχουν. Από αναφορές στο κείμενο, πρωτότυπη μελοποίηση Παπαρρηγόπουλου από τον Σταμάτη, ενδυματολογικά από Βασίλη Παπατσαρούχα, αλλά και αυτό νομίζω είναι το βασικότερο όλων και κοινός μας οδηγός, το ότι αυτή η ιστορία καλύπτει ολόκληρη την σύγχρονη ελληνική ιστορία.
 
Σας φοβίζει ο μονόλογος , καθώς αποτελεί βιωματικά χαρακτηριστικά από την περίοδο μίας ολόκληρης ζωής;10995458 900635429957698 864372342294884262 n
 
 Εάν με φόβιζε δεν θα είχα καταπιαστεί καν. Ξέρετε, η αλήθεια είναι ότι περνώντας τα χρόνια γίνεται πιο πλούσιος κανείς. Καταφέρνει καλύτερα να χειρίζεται τα εκφραστικά του μέσα αφ' ενός, είναι ικανότερος στο ξεσκαρτάρισμα του χρήσιμου από το άχρηστο αφ' εταίρου. Η δουλειά μου επάνω στον ΛΗΣΤΗ μας δεν υπήρξε τίποτε άλλο από μία γοητευτική αναδρομή - ψιλάφιση ενάμιση σχεδόν αιώνα με την εξαιρετική συντροφιά και στήριξη των συνδημιουργών.
 
Υπάρχουν στην σημερινή κοινωνία πρότυπα «ληστών» και η εξέλιξη της κοινωνίας τα έχει γαλουχήσει;
 
 Οι οργανωμένες αστικές κοινωνίες παραδοσιακά παρήγαν και εξακολουθούν να παράγουν και να αναπαράγουν κοινωνικές ανισότητες, αδικίες και στρεβλώσεις. Παρέχουν "πλουσιοπάροχα" θα έλεγε κανείς την "πρώτη ύλη" στη Ληστροσύνη. Εδώ βέβαια χρειάζεται να διευκρινήσουμε ότι με τον όρο ΛΗΣΤΗΣ δεν εμπεριέχεται εκείνος του κλέφτη. Το ποιός τελικά επιλέγει να περάσει "απέναντι" και να ακολουθήσει τον μοναχικό αυτό δρόμο, είναι σίγουρα θέμα προσωπικής επιλογής.
 
Τι θα προτείνατε στους αναγνώστες μας;
 
 Να προτείνω; Φυσικά. Οι αναγνώστες θα χρειαστεί να φροντίσουν έγκαιρα για εισιτήρια, γιατί το θέατρο είναι μικρής χωρητικότητας και ήδη υπάρχει δυσκολία στο να εξυπηρετηθεί το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου.
 
Πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.all4fun.gr/fun/theater/10063-q---q----.html
 
1175096 10151775128504404 1546700035 n
Της Αλεξίας Βλάρα,17-2-2015

http://www.all4fun.gr/interviews/theater/10230--all4fun.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης μέσω διαδικτύου και με φυσική παρουσία στην Αθήνα

Κραουνάκης+Σπείρα στο θερινό σινεμά "Αττικόν" στο Γαλάτσι- 5/8/20

LED ZEPPELIN SYMPHONIC

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind