Εκδόσεις Παπαζήση | ΜΕΤΑΓΙΓΝΩΣΚΕΙΝ, ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΣΕΙΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ |

 



SHIRLEY LARKIN, ROB FREATHY, JONATHAN DONEY AND GILES FREATHY

Μεταγιγνώσκειν, κοσμοθεωρήσεις και θρησκευτική εκπαίδευση
Ένας πρακτικός οδηγός για δασκάλους


Επιστημονική επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης:
Ιωάννα Κομνηνού, Μαρία Κουλιανού, Κωνσταντίνος Σπαλιώρα
Μετάφραση: Μάριος Κούνας


Η δημοσίευση του βιβλίου «Μεταγιγνώσκειν, Κοσμοθεωρήσεις και Θρησκευτική Εκπαίδευση», ένας Πρακτικός Οδηγός για Δασκάλους στα ελληνικά είναι ένα επιστημονικό σύγγραμμα με πρακτική εφαρμογή για τους εκπαιδευτικούς που ανέδειξε την αναγκαιότητα μιας ολιστικής προσέγγισης ανάμεσα στις πρακτικές των δασκάλων και στις επιστημονικές θεωρίες και μεθόδους των εκπαιδευτικών ψυχολόγων. Η ανάγκη για την ύπαρξη ενός τέτοιου εγχειριδίου στα ελληνικά έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη θρησκευτική ανάπτυξη και εκπαίδευση και τη μεταγνωστική σκέψη. Η έλλειψη μιας τέτοιας προσέγγισης είναι ιδιαίτερα εμφανής στη διδασκαλία για τη θρησκευτική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία, που μετακυλίεται και στην εφηβική ηλικία στη συνέχεια. Οι συγγραφείς του βιβλίου προσεγγίζουν το θέμα ολιστικά και υποδεικνύουν τρόπους με τους οποίους οι δύο πλευρές, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, μπορούν να αλληλοεπιδράσουν, ώστε να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται το μεταγιγνώσκειν αναφορικά με τη θρησκευτική εκπαίδευση, την κατασκευή προσωπικών αντιλήψεων που θα οδηγήσουν στη νοητική κατασκευή της Κοσμοθεώρησης.
Επίσης, παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η μεταγνωστική σκέψη των παιδιών αναφορικά με τη θρησκευτική εκπαίδευση. Μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες που έχουν αξιοποιήσει ήδη οι εκπαιδευτικοί στην τάξη χαρτογραφούνται τα βήματα μιας τέτοιας αναπτυξιακής πορείας.
Η Διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών, βασιζόμενη στις σύγχρονες θεωρίες μάθησης και στις διδακτικές προσεγγίσεις που απορρέουν από αυτές, έχει αναθεωρηθεί στις μέρες μας και έχει στραφεί στην εξέταση θεματικών, όπως η κατανόηση της ιδιαιτερότητας της θρησκευτικής γλώσσας, η διερεύνηση των θρησκευτικών πολιτιστικών στοιχείων και η ενίσχυση του διαλόγου στον δημόσιο χώρο. Στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής αγωγής, το ταξίδι της απόκτησης ηθικής - θρησκευτικής ταυτότητας διέρχεται μέσα από την επικοινωνία με τον Θεό, τη συνάντηση με τον συνάνθρωπο και την αναζήτηση της αυτογνωσίας. Η μεταγνώση ανάγεται σε πυλώνα της συμπεριληπτικής πολυθρησκευτικής εκπαίδευσης. Το παρών εγχειρίδιο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στη σύνδεση τη Θεωρίας του Νου με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, την ενίσχυση της κατανόησης της προσωπικής Κοσμοθεώρησης αλλά και της Κοσμοθεώρησης των άλλων, την ανάπτυξη προσωπικής θρησκευτικής ταυτότητας και την ανανέωση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης.
ISBN 978-960-02-4319-2, Σχήμα 17x24, Σελίδες 224, Βάρος(g) 403,
Τιμή: €13,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Έκδοση Αθήνα 2024

 
Σχετικά με τους συγγραφείς
Shirley Larkin: Ερευνώ και γράφω σχετικά με το μεταγιγνώσκειν σε όλο το φάσμα του αναλυτικού προγράμματος και των ηλικιακών ομάδων. Ενδιαφέρομαι για τον τρόπο, με τον οποίο το μεταγιγνώσκειν μας βοηθά να μαθαίνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Επιπλέον του προγράμματος RE-flect, η έρευνά μου για το μεταγιγνώσκειν έχει καλύψει τα πρώιμα χρόνια, τον εγγραμματισμό, τον αριθμητισμό και την επιστήμη. Τα εγχειρήματα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια πληθώρα κεφαλαίων βιβλίων, άρθρων, εισηγήσεων σε συνέδρια και στο βιβλίο που συνέγραψα μόνη μου, το Μεταγιγνώσκειν στα Νεαρά Παιδιά (Metacognition in Young Children, Routledge, 2010). Επί του παρόντος είμαι Επίκουρη Καθηγήτρια στη Μεταπτυχιακή Σχολή Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Έξετερ.
Rob Freathy: Είμαι Αναπληρωτής Κοσμήτορας του Κολεγίου Κοινωνικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών, και Καθηγητής της Εκπαίδευσης στη Μεταπτυχιακή Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Είμαι συν-επιμελητής μίας σειράς βιβλίων που δημοσιεύθηκαν από τον Peter Lang σχετικά με τη θεματική: «Θρησκεία, Εκπαίδευση και Αξίες». Έχω συγγράψει και επιμεληθεί πολυάριθμα βιβλία, περιλαμβανομένων των Θρησκευτική Εκπαίδευση, Ανεξιθρησκία και Ελευθερία Πίστης (Religious Education and Freedom of Religion and Belief, Oxford, 2012), Ιστορία, Μνήμη και Θρησκευτική Εκπαίδευση (History, Remembrance and Religious Education, Oxford, 2014) και Πολιτική, Επαγγελματίες και Ασκούντες (Politics, Professionals and Practitioners, London, 2017).
Jonathan Doney: Είμαι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και ειδικεύομαι στην ιστορία και την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής πολιτικής, εστιάζοντας στη Θρησκευτική Εκπαίδευση. Έχω συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων που βασίζονται στην αίθουσα διδασκαλίας και στο παρελθόν έχω διδάξει ΘΕ σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και έχω συμμετάσχει στην Αρχική Κατάρτιση Δασκάλων για δασκάλους ΘΕ.
Giles Freathy: Είμαι ο Βασικός Επικεφαλής του Αναλυτικού Προγράμματος της Αρχικής Κατάρτισης Δασκάλων για το Ινστιτούτο Μάθησης στη Σύμπραξη Σχολείων του Γουέστκάντρι. Πρώην Δάσκαλος Προηγμένων Δεξιοτήτων και Ειδικός Επικεφαλής Εκπαίδευσης για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση, τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Δεξιότητες Σκέψης, ήμουν ο παραλήπτης του Βραβείου The Times Educational Supplement για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (2014). Είμαι μέλος της ομάδας καθοδήγησης για το πρόγραμμα «Μάθε Δίδαξε Ηγήσου της ΘΕ» (Learn Teach Lead RE) στα Νοτιοδυτικά και σύμβουλος επαγεγλματικής ΘΕ στο Μόνιμο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση (SACRE) της Κορνουάλης. Είμαι επίσης Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου διευθυντών για τη Σύμπραξη της Ακαδημίας Connect στο Πλίμουθ.
 
Oι επιμελητές
Η Ιωάννα Κομνηνού είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάσκει τα μαθήματα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου «Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής».
Η Μαρία Κουλιανού είναι Διδάκτωρ στη Γνωσιακή επιστήμη στο ΕΚΠΑ και Μεταδιδάκτωρ στη Μεταγνώση και τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες με υποτροφία που έλαβε από το Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Διδάσκει στην ΑΣΠΑΙΤΕ, επίσης έχει διδάξει στο Πάντειο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως εκπαιδευτική ψυχολόγος στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση από το 2010 έως σήμερα.
Ο Κωνσταντίνος Σπαλιώρας είναι Διδάκτωρ Θεολογίας στο ΑΠΘ και τα τελευταία χρόνια Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας. Από το 1999 εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής Θεολογίας και ως Διευθυντής σε διάφορα σχολεία ενώ διδάσκει στο ΕΚΠΑ και στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

 
Βρείτε την σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Website
Email
YouTube

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ " του Τζων Πρίσλεϋ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ ΙΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 16/10

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".

🎉 ΔΩΡΟ 1 + 1 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ για την παράσταση "H Ληστεία της Συμφοράς" 🎁

Είδαμε και προτείνουμε: Ήλιος με δόντια

Είδαμε και προτείνουμε: "Kumku Yamki"

ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ: Yπόθεση Παπέν για 2η χρονιά στο θέατρο Altera Pars