Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ταξίδι με τον Πήγασο»

 

Η ποιητική συλλογή «Ταξίδι με τον Πήγασο» της Μαρίας Μπουφίδου-Γεωργοπούλου είναι ένα έργο που αναδεικνύει τη δύναμη της γραφής της ποιήτριας να εμβαθύνει σε υπαρξιακές, κοινωνικές και φιλοσοφικές ανησυχίες. Με μια πλούσια θεματολογία που ακροβατεί ανάμεσα στο ρεαλιστικό, το σουρεαλιστικό και το φουτουριστικό, η συλλογή ανοίγει μονοπάτια σκέψης και συναισθηματικής αναζήτησης, παρασύροντας τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ερμηνείας του κόσμου.

Η συλλογή καταπιάνεται με μείζονα θέματα που αφορούν την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική πραγματικότητα. Από τη μεταφυσική αγωνία και την αναμέτρηση με την έννοια της ενοχής και της λύτρωσης, μέχρι την κοινωνική αδικία, την πολιτική διαφθορά και την ηθική παρακμή, η ποιήτρια φέρνει στο φως τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Η θεματολογία της είναι βαθειά διαποτισμένη με φιλοσοφικές αναφορές και ηθικά διλήμματα, που συχνά ξεπηδούν από προσωπικές ανησυχίες αλλά αγκαλιάζουν και συλλογικά ζητήματα.


Παράλληλα, το έργο δεν παραμένει προσκολλημένο στην ανθρώπινη τραγικότητα, αλλά ανοίγει ένα παράθυρο προς τη μεταφυσική διάσταση, τη λύτρωση και την ελπίδα. Υπάρχει μια σταθερή υπενθύμιση πως, ακόμη και μέσα στα σκοτάδια της ύπαρξης, το φως μπορεί να λάμψει ξανά, όπως υποδηλώνει και η εικόνα του Πήγασου, σύμβολο έμπνευσης, δημιουργίας και φαντασίας.

Στη ζούγκλα των πόλεων

 

Στη ζούγκλα των πόλεων

 τρώει το μεγάλο ψάρι

τη μικρή σαρδέλα...

 

Σε κόσμους άγνωστους,

ερευνητής άσημος

σ' εγκαίνια κόβω κορδέλα.

 

Δικάζει η αρετή

με λάμπα ασετυλίνης.

Σπάζει η αορτή

της πίκρας, της οδύνης.

 

Η νίκη πάλι ορθώνεται

να φτάσει στα ουράνια.

Ο κόσμος πάλι σώνεται

γεμάτος περηφάνια.

 

Η γραφή της Μπουφίδου-Γεωργοπούλου διακρίνεται από έναν συνδυασμό λυρισμού και βιτριολικής δύναμης. Το ύφος της είναι άλλοτε ρεαλιστικό, με αιχμηρές κοινωνικές παρατηρήσεις, και άλλοτε σουρεαλιστικό, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα για να αγγίξει πιο ονειρικές και φανταστικές σφαίρες. Μέσα στα ποιήματα διαφαίνεται μια έντονη αίσθηση αγωνίας και πάλης, που αποτυπώνεται με δυνατές εικόνες, μεταφορές και συμβολισμούς.

Η χρήση της γλώσσας είναι πλούσια και ποικιλόμορφη. Η ποιήτρια επιλέγει άλλοτε έναν πυκνό και υπαινικτικό λόγο, που απαιτεί από τον αναγνώστη να αποκωδικοποιήσει τα βαθύτερα νοήματα, και άλλοτε έναν πιο άμεσο και καυστικό τόνο, που εντυπωσιάζει με τη σαφήνεια και τη δύναμή του. Σε κάθε περίπτωση, η γραφή της είναι γεμάτη συναισθηματική ένταση και νοηματική πυκνότητα, με στίχους που προκαλούν σκέψεις και συναίσθημα.

Δυνατά σημεία

  1. Διαχρονικότητα και επίκαιρη κριτική Η συλλογή καταφέρνει να μιλήσει για θέματα που είναι διαχρονικά, όπως η ανθρώπινη πάλη με την ηθική και την αδικία, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί μια επίκαιρη πολιτική και κοινωνική κριτική. Η ποιήτρια δεν φοβάται να θίξει ζητήματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες, από τη διαφθορά έως την ανισότητα, προσφέροντας μια αιχμηρή ματιά στην πραγματικότητα.
  2. Πολυμορφία θεμάτων και εικόνων Με τη χρήση ρεαλιστικών, σουρεαλιστικών και φουτουριστικών στοιχείων, η συλλογή δημιουργεί έναν πλούσιο καμβά εικόνων και ιδεών. Η εναλλαγή ανάμεσα σε διαφορετικά ύφη και τεχνικές κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη και προσφέρει μια πολυεπίπεδη εμπειρία ανάγνωσης.
  3. Φιλοσοφικό βάθος Τα ποιήματα φέρουν ένα έντονο φιλοσοφικό υπόβαθρο, καθώς συχνά αναφέρονται σε διαχρονικούς προβληματισμούς για την ύπαρξη, την ενοχή, την ηθική και την αναζήτηση νοήματος. Η αναφορά σε έργα όπως του Αλμπέρ Καμύ και του Κώστα Βάρναλη μαρτυρά τη βαθιά σχέση της ποιήτριας με την πνευματική αναζήτηση και τον διαχρονικό διάλογο με τη λογοτεχνική και φιλοσοφική παράδοση.
  4. Δυνατές εικόνες και συμβολισμοί Η ποιήτρια χτίζει ισχυρές και εντυπωσιακές εικόνες, που εντυπώνονται στη μνήμη του αναγνώστη. Οι συμβολισμοί της είναι πολυεπίπεδοι, επιτρέποντας διαφορετικές ερμηνείες και προσεγγίσεις. Είτε πρόκειται για την εικόνα της πόρνης Μαγδαληνής και της Μαρίας, είτε για τις αναφορές στον Κάιν και στη ζούγκλα των πόλεων, κάθε ποίημα ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα αναφορών και νοημάτων.
  5. Αισιοδοξία και λύτρωση Παρόλο που πολλά από τα ποιήματα αγγίζουν σκοτεινά και βαριά θέματα, η συλλογή δεν βυθίζεται ποτέ στον πεσιμισμό. Αντίθετα, αναζητά την αναγέννηση, την ελπίδα και την υπέρβαση, προσφέροντας στον αναγνώστη ένα ταξίδι που, παρά τις δυσκολίες, καταλήγει στο φως.

Το «Ταξίδι με τον Πήγασο» είναι μια ποιητική συλλογή που ξεχωρίζει για την πολυδιάστατη θεματολογία της, την έντονη γραφή και τη βαθιά σκέψη που ενσωματώνει. Η Μαρία Μπουφίδου-Γεωργοπούλου δημιουργεί ένα έργο που εμπνέει τον αναγνώστη να αναμετρηθεί με τις δικές του ανησυχίες και να αναζητήσει το φως, ακόμα και μέσα στις πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής. Πρόκειται για μια συλλογή που αξίζει να διαβαστεί, τόσο για τη λογοτεχνική της αξία όσο και για τη συναισθηματική και νοηματική της δύναμη.


Της Αλεξίας Βλάρα,23/11/2024

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ " του Τζων Πρίσλεϋ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ ΙΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 16/10

Είδαμε και προτείνουμε: Ήλιος με δόντια

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Ο Αιώνιος Σύζυγος του Φ. Ντοστογιέφσκι

Είδαμε και προτείνουμε: Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι στο Θέατρο Σταθμός

Έφη Μεράβογλου: " Έχει τόσες πολλές δυνατές ατάκες η παράσταση και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, οπότε το κοινό μπορεί να κρατήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα περί αγάπης".