Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind

Νέο βιβλίο. Τι πραγματεύεται;

Το «Ένα παιδί που περπατούσε με τα χέρια» είναι το πρώτο μου βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. Είναι μια μικρή θαλασσινή νουβέλα. Η ιστορία ακολουθεί τον ήρωα στη θαλασσινή του ζωή. Ο Αλέξης, ο ήρωας του βιβλίου, τελειώνοντας το σχολείο αποφασίζει να φύγει από την πόλη του και να κατέβει στη θάλασσα. Εκεί τον περιμένει ο θείος του να ξεκινήσουν με το σκάφος του για ένα μεγάλο ταξίδι.

 

  Πώς προέκυψε η επιλογή του τίτλου;

Ο ήρωάς μου βλέπει τη ζωή μέσα από το δικό του πρίσμα. Ασυμβίβαστος καθώς είναι, παλεύει με τον δικό του τρόπο τη δύσκολη πραγματικότητα που ζει. Κάποια στιγμή γυρίζει την πλάτη στα δύσκολα που βιώνει στο σπίτι, στο σχολείο, στην πόλη του και βρίσκει στη θάλασσα μια διέξοδο. Ο τίτλος στην ουσία περιγράφει την στάση ζωής του ήρωα μέχρι τη στιγμή που θα μπει στη θάλασσα.

 

 Θαλασσινή νουβέλα. Σε τι είδος εντάσσεται και πως νιώθετε για αυτή την επιλογή;

Το θέμα του βιβλίου είναι η ζωή του ήρωα στη θάλασσα. Μια γεύση από αυτή τη ζωή ήθελα να πάρει ο αναγνώστης. Να αρμενίσει στο πέλαγο, να γευτεί την αλμύρα, να βραχεί από τα κύματα, να πιεί ένα κρασί με τον θείο Οδυσσέα, να ακούσει τις θαλασσινές ιστορίες του καπετάν Παναγή, να ξαπλώσει τη νύχτα στο κατάστρωμα κάτω από τα αστέρια μαζί με τους ήρωες του βιβλίου. Αν το κατάφερα έστω και για λίγο θα είναι για μένα μεγάλη χαρά.

 

Ποια είναι τα σχόλια των αναγνωστών;

Ακούω πολύ θετικά σχόλια από τους αναγνώστες διαφόρων ηλικιών κι αυτό το θεωρώ ενθαρρυντικό. Κι από ανθρώπους της θάλασσας ακούω καλά λόγια γεγονός που για μένα είναι σημαντικό.

Αρέσει πολύ και το εξώφυλλο του βιβλίου το οποίο το οφείλω στον ζωγράφο –εικαστικό Κωστή Αμοιρίδη που το φιλοτέχνησε ειδικά για το βιβλίο σε πολύ σύντομο χρόνο. Τον ευχαριστώ πολύ για αυτό όπως και τις εκδόσεις Θερμαϊκός για το άρτιο και καλαίσθητο αποτέλεσμα αλλά και για την πολύ καλή συνεργασία.

Θα ήθελα να πω στο σημείο αυτό  ότι το βιβλίο αφιερώνεται στη δασκάλα μου στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής του Ιανού, την συγγραφέα και διδάσκουσα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ κυρία Σοφία Νικολαΐδου. Η αμέριστη βοήθειά της και η ενθάρρυνση που ένιωσα να μου προσφέρεται απλόχερα και πολύ διακριτικά, όποτε και όσο τη χρειάστηκα, ήταν για μένα πολύτιμα στηρίγματα στην πορεία της συγγραφής του βιβλίου. Την ευχαριστώ από καρδιάς.

 

  Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει όλος ο κόσμος,  τι έχετε να πείτε ή να προτείνετε στους αναγνώστες και στο κοινό;


Νομίζω ότι και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο όπως και μπροστά σε κάθε εμπόδιο στη ζωή μας, αν σταθούμε ψύχραιμοι, γεμάτοι σύνεση και αν αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας με ανθρωπιά και αλληλεγγύη πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τη δυσκολία και τελικά θα ανακάμψουμε.

 

  Αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς ή ποιητές.

Έχω συγγραφείς και ποιητές που με συντροφεύουν από παλιά με τα βιβλία τους κι άλλους που τώρα τους γνωρίζω. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιους από αυτούς. Μακάρι να είχε περισσότερες ώρες η μέρα κι εγώ μεγαλύτερο απόθεμα δυνάμεων για να διαβάσω όλα όσα θα ήθελα.

 

 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

Βλέπω τη συγγραφή σαν ένα ταξίδι που ξεκίνησε στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του Ιανού. Είναι από τα ταξίδια που δεν τελειώνουν εύκολα και κάθε κείμενο, κάθε βιβλίο είναι κι ένας ενδιάμεσος προορισμός. Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, δεν κάνω συγγραφικά σχέδια απλά μου αρέσει να ταξιδεύω.

 

  Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή μας την συζήτηση και να ευχηθώ στους αναγνώστες μας υγεία πάνω από όλα και να αρμενίζουνε σε ήρεμες θάλασσες κάτω από ανέφελους ουρανούς.

Tης Αλεξίας Βλάρα, 7/6/2020

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης μέσω διαδικτύου και με φυσική παρουσία στην Αθήνα

Κραουνάκης+Σπείρα στο θερινό σινεμά "Αττικόν" στο Γαλάτσι- 5/8/20

LED ZEPPELIN SYMPHONIC