Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O Άρης Γραικούσης μιλάει στο Οpen Mind

 «Η σπείρα του έρωτα». Τι πραγματεύεται η παράσταση;

 

Πρόκειται για μία μουσικό-θεατρική παράσταση σε ενιαία μορφή, όπου εναλλάσσονται κείμενα σπουδαίων συγγραφέων καθώς και μουσικά κομμάτια μεγάλων συνθετών. Ο διαχρονικός έρωτας μέσα από την γυναίκα, από την Σαπφώ και την Ευριδίκη μέχρι την Ιουλιέτα και την Φρίντα Κάλο, αλλά και οι μουσικές των Beethoven, Prokofiev, Scarlatti, Κωνσταντινίδη και άλλων, καθώς και τα παραδοσιακά τραγούδια και όχι μόνο, συνθέτουν μία παράσταση όπου λόγος και μουσική γίνονται ένα μέσα από το θέατρο.

 

Πώς προέκυψε η συνεργασία και πώς νιώθετε μέσα από αυτή;

 

Με την Ανδρομάχη Δαυλού συνεργαστήκαμε πρόσφατα σε ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Fr. Chopin, όπου ερμήνευσα έργα του στο πιάνο και η Ανδρομάχη  μίλησε για τη ζωή του. Είχε μεγάλη επιτυχία, 2 φορές sold out στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.  Περιοδεύσαμε στην Κρήτη και έχουν μείνει σε αναμονή κάποιες εμφανίσεις που ήδη είχαμε προγραμματίσει και πήραν αναβολή λόγω  της πανδημίας. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, περνάμε όμορφα και στις πρόβες για την τωρινή μας παράσταση, έχουμε δέσει σαν σχήμα και ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα.

 

Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε αυτή την παράσταση;

 

Η αγάπη μας για την τέχνη, για το θέατρο και την μουσική, μας ένωσε ώστε να επεξεργαζόμαστε  καινούριες προτάσεις. Η έλλειψη πολιτιστικών δράσεων λόγω  της κατάστασης, μας ώθησε να ξεκινήσουμε και να υλοποιήσουμε την παράσταση αυτή. Οι δυσκολίες είναι πολλές , τα πράγματα γενικά δεν είναι ευοίωνα την συγκεκριμένη εποχή, αλλά αγαπάμε αυτό που κάνουμε.  Ο κόσμος  έχει ανάγκη από πολιτισμό και εμείς έχουμε την ανάγκη να επικοινωνούμε.

 

Τι πρόκειται να δούμε μέσα από αυτήν;

 

  «Η σπείρα του έρωτα» όπως προανέφερα, είναι μία παράσταση με μία ροή από κείμενα και μουσικές συνθέσεις με θέμα τον έρωτα μέσα από την διαχρονική γυναίκα.  Μπροστά από τα μάτια των θεατών, θα περάσουν σαγηνευτικές  γυναίκες όπως  η  Σαπφώ, η Ευριδίκη, η Θεοδώρα, η Αρετούσα, η Ιουλιέτα η Φρίντα Κάλο κ.α. Διαχρονικά ακολουθεί και η μουσική σε μια ιστορική αναδρομή.  Από παραδοσιακή μουσική, μέχρι τον Μπετόβεν, Προκόφιεφ, Κωνσταντινίδη κ.α.

Έχουμε δουλέψει πολύ, υπάρχουν πολλές εναλλαγές στην παράσταση κι ο κόσμος που θα μας ακολουθήσει θα περάσει όμορφα.

 

 Ο έρωτας αποτελεί έμπνευση και κινητήριος δύναμη;

 

Πάντα ο έρωτας είναι έμπνευση, είναι το πιο δυνατό συναίσθημα, είναι χαρά, λύπη, πόνος, συγκίνηση και όλα εκείνα που θα τα νοιώσετε πιστεύω βλέποντας την παράστασή μας.

 

 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

 

Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη παγκόσμια περίοδος για να μιλήσει κανείς για μελλοντικά σχέδια. Φυσικά υπάρχουν τόσο με την συγκεκριμένη παράσταση που εκτός από τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις, θα θέλαμε να την παρουσιάσουμε και τον χειμώνα. Προσωπικά, έχω κάποια ρεσιτάλ που αναβλήθηκαν λόγω της όλης κατάστασης και περιμένω εκ νέου ημερομηνίες. Πάντως τον Αύγουστο, θα παρουσιάσω μαζί με την Υψίφωνο Μαρία Γαλάνη ένα αφιέρωμα στην Ελληνική οπερέτα μαζί με βαλς για πιάνο, στην Λέσβο.

 

 Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

 

Να αγαπάτε την τέχνη, να αγαπάτε την ζωή, να αγαπάτε τους ανθρώπους, να αγαπάτε την φύση, να ερωτεύεστε…

Της Αλεξίας Βλάρα, 7/7/2020

Μουσικό - Θεατρική παράσταση

«Η Σπείρα του Έρωτα»

 

Ανδρομάχη Δαυλού – Άρης Γραικούσης

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΙΟΥΛΙΟΥ

 

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δ. Κιντής» ,ώρα 21:00

Μεταφορά στο θέατρο με δημοτικό λεωφορείο από το σταθμό μετρό «Ηλιούπολη» από τις 20:30 έως τις 21:00,με επιστροφή μετά τη λήξη της παράστασης.

 

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας ,ώρα 21:00

 

Παρασκευή 17 Ιουλίου

Παλαιό Ελαιουργείο ,Ελευσίνα ,υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, ώρα 21:00

 

Τετάρτη  22 Ιουλίου

Αρχαιολογικός Χώρος Μονής Δαφνίου, Χαϊδάρι, ώρα 21:00

 

Τετάρτη  29 Ιουλίου

Δημοτικό Θέατρο Κολωνού, ώρα 21:00

 

 

Η μουσικό-θεατρική παράσταση «Η Σπείρα του Έρωτα», με την Ανδρομάχη Δαυλού και τον Άρη Γραικούση ,ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία!

 

Πρόκειται για μια μελοποιημένη συρραφή θεατρικών κειμένων μεγάλων συγγραφέων, που μιλούν για τον έρωτα και ενώνουν το χθες με το σήμερα ως αντίδοτο της πρωτόγνωρης και αποστασιοποιημένης πραγματικότητας που βιώνουμε.

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Ανδρομάχη Δαυλού και ο διακεκριμένος πιανίστας και μουσικός Άρης Γραικούσης ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια παράσταση σπάνιας έμπνευσης και απόδοσης.

 

Η επιθυμία της επανασύνδεσης των ανθρώπων και του εκμηδενισμού των αποστάσεων που έχουν μπει ανάμεσά μας το τελευταίο διάστημα, έφερε στην επιφάνεια μια παλαιότερη έμπνευση που επεξεργάζονταν εδώ και καιρό οι δύο δημιουργοί.

Η παράσταση είναι ένας τρυφερός περίπατος που κοιτάζει τον έρωτα μέσα σε «σπείρα», ένα σύμβολο ζωτικής δύναμης,αναγέννησης και ανανέωσης της ύπαρξής μας.Το Βυζάντιο, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση περνούν μπροστά από τα μάτια μας με τη βοήθεια της μουσικής, της ποίησης και των επιλεγμένων θεατρικών κειμένων.

Η ύπαρξη μιας διαχρονικής γυναίκας που έζησε, ζει και υπάρχει ανέκαθεν στο δρόμο της ιστορίας, κινείται τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα και γίνεται ο καμβάς της παράστασης. Οι σκέψεις, τα γραπτά και η μουσική διάσημων δημιουργών, συνθέτουν την ιδέα της ίδιας της ύπαρξής μας μέσα στο χρόνο.

 

Στην παράσταση ακούγονται θεατρικά κείμενα και ποιήματα των:
Σαπφούς – Αποστόλου Παύλου – Ζαν Ανούιγ (
Jean Anouilh) –Κασσιανής(Κασία ή Εικασία ή Ικασία) –Βιτσέντζου Κορνάρου – Νικολάι Γκόγκολ (Nikolai Gogol) – Εντουάρντο Ντε Φιλίππο (Eduardo De Filippo) – Ουίλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare) – Μολιέρου (Moliere)–Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (Ludwig Van Beethoven) –Ευγένιου Ιονέσκο (Eugene Ionesko) – Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo) – Μπέρτολτ Μπρέχτ (Bertolt Brecht).

 

Θα ακουστούν οι μουσικές συνθέσεις των:

Κρίστοφ Β. Γκλουκ(Christoph Willibald Gluck) – Ρόμπερτ Σούμαν (Robert Schumann) – Ερίκ Σατί (Erik-Alfred Leslie Satie) – Γιάννη Κωνσταντινίδη –Ντομένικο Σκαρλάτι (Giuseppe Domenico Scarlatti) –Σεργκέι Σεργκέγεβιτς Προκόφιεφ (Sergei Sergeievich Prokofiev) – Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (Ludwig Van Beethoven) – Ενρίκε Γρανάδος (Pantaleon Enrique Joaquin Granados), καθώς και Αρχαϊκή & παραδοσιακή μουσική.

 

Τα τραγούδια της παράστασης είναι των:

Χρίστου Δάλκου, δημώδη σε μελοποίηση Γιάννη Κωνσταντινίδη, Ζακ Μπρελ (Jacques Brel) και Κάρλος Γαρδέλ (Carlos Gardel).

 

Στο διαχρονικό αυτό ταξίδι του έρωτα έχουν συμβάλει:

Ο Θεοδόσης Δαυλός στα σκηνικά -  κοστούμια, η Χρυσηίδα Λιατζιβίρη στην κίνηση, ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος στους φωτισμούς, η Ακτή Δρίνη στη φωνητική διδασκαλία, η Ανθή Αγγελοπούλου ως βοηθός σκηνοθέτη.

Στην παραγωγή η Αναστασία Παπαγεωργίου, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων ο Αντώνης Κοκολάκης.

 

Τα συνδετικά κείμενα, η σκηνοθεσία και η θεατρική ερμηνεία είναι της Ανδρομάχης Δαυλού, ενώ στις μουσικές επιλογές και στην ερμηνεία πιάνου και φωνητικών είναι ο Άρης Γραικούσης.

 

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

 

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 10 €

Ανέργων, φοιτητών και άνω των 65:8

Προπώληση μέχρι μια μέρα πριν :8

 

 

Προπώληση εισιτηρίων:

 https://www.viva.gr/tickets/music/periodeia/i-speira-tou-erota/

 

 

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» , σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια , στο  «Θέατρον » του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Άνθρωποι από τον χώρο των Τεχνών και του Θεάτρου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους. Μεταξύ αυτών: ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Έφη Μουρίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Παναγιώτα Βλαντή, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Χάρης Ρώμας και η Ελισάβετ Μουτάφη . 

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ στο θέατρο Μικρό Broadway Αίθουσα Μάνος Κατράκης

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 61Α-Σ ΤΗΛ 2108654787 - 2110159859 - 21101230239 ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ 2ος ΧΡΟΝΟΣ