Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η καρδιά του βράχου - Μαρία ΤζιρίταΤο μυθιστόρημα «Η καρδιά του βράχου» είναι το ενδέκατο κατά σειρά βιβλίο της Ελληνίδας συγγραφέας, Μαρία Τζιρίτα, το οποίο και κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2018 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μέχρι και σήμερα, η Μαρία Τζιρίτα έχει εκδώσει συνολικά 11 μυθιστορήματα, τα περισσότερα από τα οποία βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Όπως έχω αναφέρει και σε παλιότερες αναρτήσεις είναι από τις λίγες Ελληνίδες συγγραφείς, που περιμένω κάθε χρόνο την κυκλοφορία του νέου τους βιβλίου. Με αφορμή την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου της, είχα τη χαρά να μιλήσω μαζί της. Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Μαρία Τζιρίτα
β) Τίτλος: Η καρδιά του βράχου
γ) Έτος Έκδοσης: 2018
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ 

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: «Η καρδιά του βράχου», είναι ένα ακόμη βιβλίο της συγγραφέας που διαβάζω και που ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει με τα βιβλία της. Ένα βιβλίο που από το εξώφυλλο του αλλά και την περίληψη στο οπισθόφυλλο του, σε κεντρίζει και μαγνητίζει. Ένας τίτλος που είναι απόλυτα ταιριαστός τόσο με την πλοκή, όσο και με τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του.   

Η Αιμιλία ζει στον Καναδά όπου και εργάζεται σε ένα στούντιο ραπτικής. Η αδερφή της, Διονυσία, ζει στην Ελλάδα, και κάθε μήνα της στέλνει γράμμα, με τα νέα της. Η Διονυσία ωστόσο σε κάθε γράμμα, της στέλνει και μια φωτογραφία υποψήφιου γαμπρού, ελπίζοντας πως θα την κάνει να επιστρέψει. Σε ένα από αυτά τα γράμματα η Αιμιλία, συναντά τον Αντώνη Ρήγα, και τον ερωτεύεται. Ο Αντώνης της ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα, και πως θα χαιρόταν να την κάνει γυναίκα του. Η Αιμιλία βρίσκεται σε δίλημμα, μιας που ήδη της έχει γίνει προαγωγή στη δουλειά της. Δεν το σκέφτεται πολύ, επιστρέφει στην Ελλάδα, γίνεται γυναίκα του Αντώνη και μάνα των δυο παιδιών του, του Ζαχαρία και του Μάξιμου. Από μικρή ηλικία τα δύο αδέλφια έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Ο Ζαχαρίας ζηλεύει τον Μάξιμο και κάποιες φορές τον χτυπά. Με τα χρόνια, η σχέση αυτή θα γίνει ανυπόφορη, με βίαια ξεσπάσματα του Ζαχαρία όχι μόνο προς τον ίδιο του τον αδελφό. Ένα τραγικό λάθος του Ζαχαρία θα φέρει την οικογένεια στον Καναδά και από εκεί πάλι πίσω. Τα δύο αδέλφια θα χαθούν ο ένας από τη ζωή του άλλου, με τον Μάξιμο να στέκεται πάντα δίπλα στους γονείς του. Τα χτυπήματα της μοίρας όμως θα μετατρέψουν τον Μάξιμο από ένα τίμιο και πράο χαρακτήρα, σε ένα βράχο χωρίς καρδιά. Μέσα σε όλα αυτά, τα χτυπήματα, συνοδοιπόρο του, έχει τα λόγια του παππού του. «Ποτέ να μην αδικήσεις κανέναν άνθρωπο. Η αδικία είναι ό,τι χειρότερο στη ζωή, αγόρι μου. Και να πληγωθείς και να πονέσεις, πόνο μη δώσεις. Και ν’ αδικηθείς, μην αδικήσεις. Να είσαι ταπεινός. Την καρδιά σου βράχο να κάνεις αν χρειαστεί, μα στην αδικία μην παραδοθείς...»

«Η καρδιά του βράχου» είναι ένα ταξίδι, που ξεκινάει από την Κόρινθο, συνεχίζεται στον Καναδά και επιστρέφει πάλι πίσω. Εκεί που αρχίσανε όλα. Ενδιάμεσα η οικογένεια αρκετές φορές κατεβαίνει και στην Αθήνα. Η ιστορία του βιβλίου είναι δυνατή και ενδιαφέρουσα. Οι σελίδες γυρνάνε η μία μετά την άλλη, χωρίς να θέλεις να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια. Μια ιστορία γεμάτη πολλά συναισθήματα, χαρά, λύπη, μίσος, οργή και συγκίνηση. Μια ιστορία γεμάτη μηνύματα για την αδελφική αγάπη, τη συγχώρεση, την απώλεια ενός ανθρώπου και το μεγαλείο ψυχής του ανθρώπου που μένει πίσω. Μια ιστορία για έναν άνδρα που προσπαθεί παρά τα όποια χτυπήματα της μοίρας δέχεται, να συνεχίσει τη ζωή του και να γίνει πετυχημένος. 

Στο τέλος της ανάγνωσης, αναρωτήθηκα πολλές φορές για το μεγαλείο ψυχής του Μάξιμου και πως ο ίδιος με τα λόγια του παππού του, κατάφερε να προχωρήσει στη ζωή του, απλά και μόνο με το να συγχωρεί τους ανθρώπους που τον πλήγωσαν και τον αδίκησαν. Τελικά είναι τόσο εύκολο να συγχωρείς ανθρώπους που σε πληγώνουν; Κι άραγε τέτοιοι άνδρες, όπως ο Μάξιμος, υπάρχουν στις μέρες μας; 

Εν κατακλείδι, «Η καρδιά του βράχου» πρόκειται για ένα βιβλίο που σίγουρα θα λατρέψει ο αναγνώστης, μιας που διαβάζεται απνευστί. Μια ιστορία για την σχέση δυο αδελφών, την αγάπη, τη συγχώρεση, και τη ψυχή ενός άντρα, που προσπαθεί να ορθοποδήσει. Ένα βιβλίο για τους άντρες για να θυμηθούν ξανά τι σημαίνει Άντρας. Ένα βιβλίο για τις γυναίκες, ώστε να μην πάψουν ποτέ να ελπίζουν πως θα τον βρουν. 

Πλοκή: Ο Μάξιμος γεννιέται σε ένα χωριό της ορεινής Κορινθίας. Η αδυναμία που του δείχνει ο πατέρας του προκαλεί τη ζήλια και τελικά το μίσος του μεγαλύτερου αδελφού του προς το πρόσωπο του. Η ζωή θα τα φέρει έτσι που τα δυο αδέλφια μεγαλώνοντας θα χαθούν ο ένας από τη ζωή του άλλου. Ο Μάξιμος θα διαμορφώσει έναν τίμιο και ακέραιο χαρακτήρα, στηρίζοντας τους γονείς του στο χωριό, αλλά η ζωή θα του δείξει το σκληρό της πρόσωπο και σύντομα οι απώλειες που θα βιώσει θα τον μεταμορφώσουν σε έναν σκληρό βράχο. Όταν μερικά χρόνια αργότερα γνωρίζει τη Σαβίνα, η καρδιά του θα ζωντανέψει και πάλι. Όμως εκεί που οι πληγές του παρελθόντος δείχνουν να έχουν επουλωθεί, η επιστροφή του άσωτου αδελφού του θα ανατρέψει για ακόμα μια φορά όλες τις ισορροπίες στη ζωή του. Μετά από τόσα χτυπήματα θα καταφέρει τελικά ο Μάξιμος να μείνει πιστός στα λόγια του αγαπημένου του παππού που τον στοιχειώνουν μια ζωή; «Ποτέ να μην αδικήσεις κανέναν άνθρωπο. Η αδικία είναι ό,τι χειρότερο στη ζωή, αγόρι μου. Και να πληγωθείς και να πονέσεις, πόνο μη δώσεις. Και ν’ αδικηθείς, μην αδικήσεις. Να είσαι ταπεινός. Την καρδιά σου βράχο να κάνεις αν χρειαστεί, μα στην αδικία μην παραδοθείς...»


5 / 5

 Πηγή: http://www.oidikesmoustigmes.gr/2018/04/book-review.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Μυγδαλιά Ανδρέου μιλάει στο Open Mind

Η Μυγδαλιά Ανδρέου μιλάει στο Open Mind με αφορμή την παράσταση :'"Ένας ράφτης για τις κυρίες" που παιζόταν στο Εργοτάξιον Πολυχώρος.

Αυτή είναι η πρώτη σου επαγγελματική δουλειά; Πως είναι η εμπειρια; 

. Ναι είναι η πρώτη μου ολοκληρωμένη δουλειά. Είναι μια υπέροχη εμπειρία που ξεκινάει από την πρώτη απλή ανάγνωση, συνεχίζει με τις πρόβες, το στήσιμο και εκεί που πιστεύεις οτι ολοκληρώνεται με την παράσταση αντιλαμβάνεσαι οτι ο ήρωας σου εξακολουθεί να εξελίσσεται και αυτό είναι όλη η μαγεία του θεάτρου! Εύχομαι να συνεχίσω να έχω τον ίδιο ενθουσιασμό που έχω τώρα και να είμαι άξια να μπορω να κρατάω ζωντανή αυτήν την μαγεία και στις επόμενες παραστάσεις μου. 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Φαντασμαγορική γιορτή για το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας ( Παρασκευή 23 Νοεμβρίου)

Με μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική εκδήλωση γιορτάζεται η λήξη του Έτους Τουρισμού, Ελλάδας-Ρωσίας, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Αλεξάντρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ελεύθερη είσοδο. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εικόνες, μουσικές, χορούς και τραγούδια της ιστορίας και της ψυχής των δύο λαών μέσα από την παράδοση των αιώνων. Μέσα από την τέχνη δημιουργείται μια πνευματική γέφυρα αλληλεγγύης και φιλίας των δύο λαών.Η καλλιτεχνική εκδήλωση φιλοδοξεί να προβάλλει και να απογειώσει την διαχρονική, πολιτισμική τους προσφορά. Χρήστος Νικολόπουλος

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Στην ΠΥΛΗ ΑΘΗΝΩΝ !!

Από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα απολαμβάνουμε τον Χρίστο Αντωνιάδη στην ΠύληΑθηνών στην Λεωφόρο Συγγρού παρέα μεένα εκλεκτό επιτελείο συνεργατών που εγγυάται την απόλυτη διακέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!!!! Θα ακούσουμε για πρώτη φορά ζωντανά την νέα μεγάλη επιτυχία του Χρίστου

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ | Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ του LeoTolstoy
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗ Θέατρο Αλκμήνη Πρεμιέρα Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

"Dr Jekyll & Mr Hyde" στην μικρή σκηνή του Θεάτρου ΑΡΓΩ

Dr. Jekyll& Mr. Hyde Από 24 Νοεμβρίου Σάββατο & Κυριακή στην μικρή σκηνή του Θεάτρου ΑΡΓΩ