Είδαμε την παράσταση: "Κρυφός Καημός" στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα


Είδαμε την παράσταση: "Κρυφός Καημός" στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα και ανακαλύψαμε ένα μικρό(λόγω της διάρκειας) θεατρικό διαμαντάκι.
Μία παράσταση που σε αγγίζει το θέμα και οι ερμηνείες των δύο κοριτσιών, Πέλια Γιαννουλάτου, Ηλιάνα Μπαφέρου. Η υπόθεση της παράστασης έγκειται στην θέση της γυναίκας και τον ρόλο της να έχει γαλουχηθεί και μεγαλώσει ως άνδρας με τα ανδρικά πρότυπα και μάλιστα να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο γένος της επανάστασης και του αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία.
Το θέμα της παράστασης δύσκολο μιας και τον ρόλο τον έχουν γυναίκες και έτσι γίνεται μία προσομοίωση της πραγματικότητας κάτι που φαντάζει ρεαλιστικό. Βέβαια, υποβόσκει και μία ρομαντική ιστορία που ουσιαστικά εναρμονίζεται απόλυτα με το θεατρικό σκηνικό.
Ένα διήγημα διαχρονικό, επίκαιρο Πολυπληθείς εικόνες μάχης, σώμα με σώμα, περιγράφονται από τις δύο ηθοποιούς με ζωντάνια και τη βοήθεια ορισμένων μόνο σκηνικών αντικειμένων, όπως ξύλινα καλαπόδια, χειροποίητα ψάθινα καλάθια, ένα λευκό σεντόνι κι ένα μήλο. Ένα μήλο κατακόκκινο να αλλάζει χέρια καθ'όλη τη διάρκεια της παράστασης, συμβολίζοντας πάντοτε τον απαγορευμένο έρωτα που νιώθει βαθιά μέσα της η ηρωίδα του έργου. Έρωτας που δεν εκφράζεται ποτέ, μα βασανίζει την ψυχή της Χρυσής, που έχει αναγκαστεί από τον πατέρα της να ζει και να πολεμά σαν άντρας.

 Είναι μία πραγματικότητα που αγγίζει τον θεατή σε μία άρτια απόδοση θεατρικής παράστασης. Ευχόμαστε να συνεχίσει και να ξαναπαιχτεί αυτή η παράσταση γιατί αποτελεί έναν φόρο τιμής σε ολες τις γυναίκες, της μάνες και τις Ελληνίδες που μάχονται κάθε μέρα για ίσα δικαιώματα και αξίες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ
ΚΡΥΦΟΣ ΚΑΗΜΟΣ
Απο την θεατρική ομάδα Tou senpleman
Σε σκηνοθεσία Νίκης Δουλγεράκη.
Η θεατρική ομάδα Tou senpleman παρουσιάζει το διήγημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα “Κρυφός καημός”.
Το διήγημα γράφτηκε το 1885 και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, στο περιοδικό Εβδομάς με τίτλο «Ο Χρύσανθος».

Η ομάδα Tou senpleman κέρδισε το βραβείο κοινού με την παράσταση Κρυφός Καημός στο 5ο Handmade & Recycled TheaterFestival.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΈΡΓΟ

”….Θέλω να είσαι άντρας! Καλά κι εγώ το ‘θελα μα πως; Που θα βρεθεί η ασημόβεργα της μάγισσας που να αλλάζει την γυναίκεια φύση όπως αλλάζει σε κάρβουνα τους θησαυρούς στα παραμύθια;…»
Πριν το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 υπάρχει ανάγκη ανδρών για την απελευθέρωση του γένους και τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Η τελευταία ελπίδα μίας πολύτεκνης οικογένειας να προσφέρει ένα μέλος της στην επανάσταση πεθαίνει με τη γέννηση ενός ακόμα θηλυκού. Ο πατέρας αποφασίζει να μεγαλώσει το κορίτσι σαν αγόρι. Η Χρυσή γίνεται Χρύσαντος και γίνεται προσφορά στην επανάσταση.

Το έργο εστιάζει στη θέση της γυναίκας και τη μη δυνατότητα επιλογής. Ο πατέρας χρησιμοποιώντας αυτή του την ιδιότητα (του δημιουργού μιας ανθρώπινης ζωής) διαπράττει ύβρη  καθώς αρνείται το φύλο του παιδιού του και επιλέγει ο ίδιος να το αλλάξει. Η κόρη ως ασθενέστερο φύλο και άβουλο υποτάσσεται στην εξουσία του πατέρα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει αυτοσκοπός η ικανοποίηση του
 “δημιουργού” της αφού του χρωστά τη ζωή της. Η κοπέλα γαλουχήθηκε ώστε να αντέξει τον Θεό του πολέμου μέσα από τις συνεχείς κτηνωδίες και μάχες του 1821. Δεν έχει όμως διαμορφώσει αντιστάσεις για έναν άλλο, εξίσου, ισχυρό Θεό, το Θεό του Έρωτα .Τι συμβαίνει όταν εμφανίζεται; Είναι ικανή μια κοπέλα να πάει ενάντια στη φύση της για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του πατέρα της;

Παίζουν :  Πέλια Γιαννουλάτου, Ηλιάνα Μπαφέρου
Σκηνοθεσία :  Νίκη Δουλγεράκη
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.
Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά.

Τεχνοχώρος Φάμπρικα - Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός
(Μετρό Κεραμεικός)

Της Αλεξίας Βλάρα, 5/3/2019

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε την παράσταση: "Ο Αμπιγιέρ" στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Ο Πασχάλης στη μουσική σκηνή Σφίγγα

"ΡΟΖ ΤΑΦΤΑΣ" στο Μικρό Broadway|

Ετήσιο φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου διοργανώνει το Φιλανθρωπικό σωματείο Αγαπώ και Πράττω