Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ | Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίησή του το Σάββατο 17/3 | Εικαστικό αφιέρωμα στον Ισπανό ποιητή την Τρίτη 20/3 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας

Email Image
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος  120 χρόνων  από τη γέννηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα,  η Μικρή Άρκτος και ο ΙΑΝΟS διοργανώνουν ένα μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίησή του.

Το Σάββατο 17/3 στις 21:30 και την Πέμπτη 22/3 στις 21:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας


Επιμέλεια:  Παρασκευάς Καρασούλος 
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Βουτσάς, Πολυξένη Καράκογλου, Βασίλης Κούρτης
Κείμενα του ποιητή  διαβάζει ο Παντελής Καλογεράκης
Ενορχήστρωση: Χρίστος Θεοδώρου

Είσοδος (με κρασί ή μπύρα): 16€
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO

Πληροφορίες
IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 - Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ:
Email Image
I A N O S ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ
Τα Μάγια της Πεταλούδας
Αφιέρωμα στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
Ομαδική εικαστική έκθεση
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Εγκαίνια: Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, 20.30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου - 19 Μαίου 2018

Η ΙΑΝΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης  120 ετών από τη γέννηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα,  διοργανώνει  ένα εικαστικό αφιέρωμα  στη  ζωή και το έργο του  Ισπανού  ποιητή, που υπήρξε για τους Έλληνες ένας οικείος ξένος.  Παρότι πέρασαν  82 χρόνια από την τόσο άγρια δολοφονία του, ο μύθος του παραμένει ζωντανός στη χώρα μας  μέσω του έργου του, που δεν έπαψε να διαβάζεται, να παίζεται και να αγαπιέται από όλες τις  γενιές.

Την Τρίτη 20 Μαρτίου στις 20:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας

Από τα Μάγια της πεταλούδας έως τα Σονέτα του Σκοτεινού έρωτα, το Ντουέντε ( «αυτή η μυστήρια δύναμη που όλοι νιώθουμε και κανείς φιλόσοφος δεν κατάφερε να εξηγήσει, το ίδιο το πνεύμα της γης, η ρίζα του πάθους ή το πάθος της ρίζας» όπως ο ίδιος το μετέφραζε) διέτρεξε και διέσωσε το έργο του Λόρκα αλλά και την ίδια τη ζωή του. Ο Λόρκα- ποιητής,  ο Λόρκα -θεατρικός συγγραφέας, ο Λόρκα – μουσικός, ο Λόρκα – ζωγράφος, ο Λόρκα – σκηνοθέτης, ο Λόρκα – ακτιβιστής, ο Λόρκα – αιώνια νέος, ο Λόρκα- δολοφονημένος άγρια: κομμάτια όλα  της εικόνας και του μύθου του.

Τα «Μάγια της πεταλούδας»  υπήρξε το πρώτο έργο του Λόρκα. Πέρα από το γεγονός όμως πως ο τίτλος αυτός  σηματοδοτεί την συγγραφική αφετηρία του ποιητή,  η πεταλούδα είναι κι ένα σύμβολο που μας υπενθυμίζει το δίδαγμα των αλλαγών και της μεταμόρφωσης, την ελευθερία  και το πέταγμα της ψυχής, στοιχεία που χαρακτήρισαν τα χρόνια, το έργο και τη ζωή του ποιητή.  Ελπίζουμε και θέλουμε το εικαστικό αφιέρωμα στον κόσμο  του  Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα να είναι ένα αξιομνημόνευτο ταξίδι, μια αισθητική κατάδυση στις ρίζες του Ντουέντε το 2018.

Η συγκεκριμένη έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνέχεια στη Μαδρίτη και τη Γρανάδα, με τη φροντίδα της Ελληνικής Πρεσβείας.
Το εικαστικό αφιέρωμα θα ξεκινήσει παράλληλα με το κεντρικό και πολυσχιδές αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ στον ποιητή.

Διάρκεια αφιερώματος: έως και το Σάββατο 19 Μαΐου 2018. 
Την επόμενη ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο ΙΑΝΟS διοργανώνει τονκαθιερωμένο Μαραθώνιο Ποίησης, με πολλές και σημαντικές συμμετοχές ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
Η έκθεση εντάσσεται κι αυτή στο ίδιο αφιέρωμα.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Στέλιος Αλεξάκης, Γιάννης Αδαμάκης, Ελέσα Αντύπα, Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Στέφανος Δασκαλάκης, Γιάννης Ευθυμιάδης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Μιχάλης Ρούγκας, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης, διανύει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, εστιάζοντας στην παρουσίαση θεματικών αφιερωμάτων και ατομικών εκθέσεων με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν της λογοτεχνίας και της ποίησης, αλλά και τη σχέση ενός χώρου αφιερωμένου στον κόσμο του βιβλίου με την πόλη που τον περικλείει.
IANOS Αίθουσα Τέχνης, Αθήνα: Σταδίου 24210-3217917www.ianos.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ: 9:00 - 21:00, Σαβ: 9:00-20:00

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

Είδαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

  Θα σε δω στον παράδεισο ένα έργο τρυφερό-ρομαντικό- συγκινητικό-μεταφυσικό με ρυθμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες, που από τις πρώτες του σκηνές κατακτάει τις καρδιές μας. Η Άννα Αδριανού, έμπειρη και ταλαντούχα όπως πάντα, στο ρόλο της ρόουζ, είναι η γυναίκα που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, φαντάζεται, δεν μπορεί να ξεχάσει το μεγάλο της έρωτα, παρόλα αυτά η ίδια νοητά τον φέρνει πάντα στην καθημερινότητά της, του μιλάει και τον συναναστρέφεται! Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο ρόλο του Ουαλς ως Φάντασμα φύλακας-άγγελος της ζωής τής, μας παραθέτει μία σπουδαία ερμηνεία, αρκετές φορές σαν αερικό, με χιούμορ συκίνηση και προβληματισμό. Το παζλ των ρόλων ολοκληρώνουν οι δύο νέοι ηθοποιοί γεμάτη ζωντάνια Δανάη Καλοπητα, που κάνει την πιστή βοηθό Αρλεν της Ρόουζ, όπου στο τέλος μας επιφυλάσσει μία έκπληξη και ο Νίκος Καραγιαννίδης στο ρόλο του νέου συγγραφέα Τζον, έχουν όλοι τους μία εντυπωσιακή χημεία που μας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του έργου!! Η εντυπωσι