Book review: Αλκυονίδες Μέρες - Ευτυχία Γιαννάκη


Αλκυονίδες Μέρες - Ευτυχία Γιαννάκη
Η Ευτυχία Γιαννάκη και το δεύτερο μέρος της τριλογίας, με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο, επιστρέφουν, οπλοφορούν και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος, με τίτλο «Αλκυονίδες Μέρες». Μετά τη θερμή υποδοχή, τις εξαιρετικές κριτικές και το Βραβείο Public 2017 για το καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα που απέσπασε το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη «Στο πίσω κάθισμα», η συγγραφέας ανεβάζει τον πήχη και μας παρουσιάζει το δεύτερο της αστυνομικό μυθιστόρημα. 

Αν λοιπόν έχετε διαβάσει το πρώτο βιβλίο της συγγραφέας "Στο πίσω κάθισμα" και το αγαπήσατε τότε τις "Αλκυονίδες Μέρες" θα τις λατρέψετε!!! Αν δεν έχετε διαβάσει το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, κάντε την αρχή με ένα από τα δύο βιβλία. Οι ιστορίες είναι αυτοτελείς, οπότε και δεν υπάρχει θέμα. Αν όμως θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα και από την αρχή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο και όλους τους χαρακτήρες που τον περιτριγυρίζουν στη ζωή του, τότε πιάστε τα βιβλία από την αρχή. 


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Ευτυχία Γιαννάκη
β) Τίτλος: Αλκυονίδες Μέρες
γ) Έτος Έκδοσης: 2017 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Ίκαρος

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Προσωπικά, μετά και την πρώτη μου επαφή με τη συγγραφέα, μέσα από το πρώτο της βιβλίο «Στο πίσω κάθισμα», δεν ήθελα πολύ για να ξαναβάλω την ίδια και το επόμενο της βιβλίο, στις φετινές καλοκαιρινές μου επιλογές. Άλλωστε, η Ευτυχία Γιαννάκη άφησε πολλές υποσχέσεις με το πρώτο της αστυνομικό βιβλίο, με το πρώτο δείγμα να είναι θετικότατο. Κι αν το «Στο πίσω κάθισμα» ήρθε στα χέρια μου, με τη μορφή δανεισμού, οι «Αλκυονίδες Μέρες» βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη μου, άμεσα, σχεδόν από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του. 

Η Ευτυχία Γιαννάκη, όπως στο πρώτο, έτσι, και μέσα από το δεύτερο βιβλίο της, καταφέρνει να μας κάνει να συμπαθήσουμε πολύ, τον ήρωα της, τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο. Οι «Αλκυονίδες Μέρες», σε μαγνητίζουν, από το αιχμηρό εξώφυλλο τους, από την περίληψη στο οπισθόφυλλο τους αλλά και από τις πρώτες σελίδες. Η συγγραφέας από τις πρώτες σελίδες και με την εξαιρετική γραφή της, ξεδιπλώνει άριστα την τελευταία σκηνή ενός φόνου. Το μυστήριο και η δράση δεν λείπουν από αυτό το βιβλίο αλλά εντείνονται κυρίως στις τελευταίες σελίδες, όπου δίνεται η τελική λύση σε αυτό το παζλ, με την ανακάλυψη της αλήθειας αλλά και του δολοφόνου. 

Στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, μια 17χρονη κοπέλα από τη Γκάνα, η Άμι Σάφο, βρίσκεται νεκρή στις τουαλέτες ενός καλόφημου εστιατορίου, στον τρίτο όροφο. Είναι η πρώτη μέρα των εκπτώσεων, αλλά μετά τον φόνο, το πλήθος παραμένει στο εμπορικό, με την αστυνομία να μην αφήνει κανέναν να φύγει μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση. Ο Διευθυντής του Εμπορικού Κέντρου, ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Εγκαταστάσεων και ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος με την ομάδα του, ψάχνουν με κάθε τρόπο....τον τρόπο διαφυγής του δολοφόνου αλλά και τα πραγματικά του κίνητρα. Σχεδόν ταυτόχρονα, ένας ακόμη φόνος διαδραματίζεται στο γκαράζ του εμπορικού. Παράλληλα με την ιστορία, ο αστυνόμος Κόκκινος συνεχίζει το προσωπικό του δράμα, με το γιο του, που βρίσκεται στις φυλακές της Τρίπολης. Δεκαπέντε χρόνια πριν, το 1999, ένας εργάτης μετά από ένα ατύχημα, μένει φυτό. Πως μπορεί να σχετίζεται ένα εργατικό ατύχημα, που έγινε πριν απο χρόνια, με δύο φόνους; Ποια τα πραγματικά κίνητρα του δολοφόνου; Θα φτιάξουν οι σχέσεις του Αστυνόμου Κόκκινου με το γιο του? 

Από την αρχή του μέχρι το τέλος, η ιστορία του βιβλίου σε καθηλώνει, με τη συγγραφέα να στήνει για άλλη μια φορά, το όλο σκηνικό, στην Αθήνα και στους δρόμους της. Παράλληλα με την εξέλιξη της ιστορίας και τις πληροφορίες που δίνονται ώστε να εξιχνιαστούν τα εγκλήματα, η συγγραφέας μας παρουσιάζει, μέσα από τις λεπτομερείς και χωρίς να κουράζουν, περιγραφές της, την Ελληνική πραγματικότητα. Μια Ελλάδα που βασανίζεται από την οικονομική κρίση, τη βία αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους της. Μέσα από το βιβλίο θίγονται αρκετά επίκαιρα αλλά και κοινωνικά ζητήματα. 

Εν κατακλείδι, οι «Αλκυονίδες Μέρες» είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά αστυνομικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο χρόνο και αξίζει να διαβαστεί απ όλους. Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει το αστυνομικό με το κοινωνικό στοιχείο, με τη συγγραφέα να ανεβάζει τον πήχη, λίγο πριν την ολοκλήρωση της Τριλογίας. Η Ευτυχία Γιαννάκη συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα τους λάτρεις του αστυνομικού αλλά και του νουάρ, οι οποίοι και αναμένουν την ολοκλήρωση της τριλογίας αλλά όχι και των ιστορίων του Αστυνόμου Κόκκινου. Γιατί....Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η Ευτυχία Γιαννάκη ήρθαν για να μείνουν ... με τη συγγραφέα να μην έχει σε τίποτα να ζηλέψει κορυφαίους ξένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. 


Πλοκή: Μια νεαρή κοπέλα από την Γκάνα βρίσκεται δολοφονημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του θα κληθούν να εξιχνιάσουν μια υπόθεση που τυλίγεται σαν κουβάρι γύρω τους, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η δίνη στην οποία θα βρεθεί ο αστυνόμος, το παρελθόν του αλλά και η σχέση με τον προφυλακισμένο γιο του θα τον αναγκάσουν να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί προκειμένου να ρίξει φως στην υπόθεση και τελικά στον ίδιο τον εαυτό του.Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί αθώος. Οι Αλκυονίδες μέρες αποτελούν το δεύτερο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας, με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο.
Σχόλια